O istorie a tacamurilor, de la lingura, la furculite si cutit

Un set complet de tacamuri este ceva obisnuit astazi, un lucru pe care il avem cu totii in bucatarie. Linguri si lingurite, furculite si cutite, ne folosim de ele in fiecare zi,la fiecare masa, fie ca suntem acasa sau ca suntem in oras. Acestea sunt ustensilele necesare la orice masa. Seturi de tacamuri complete sunt produse obisnuite acum, le gasim peste tot, sunt primul lucru pe care il cumperi pentru o bucatarie noua, le gasesti si online, Fraromshop iti pune la dispozititie seturi de tacamuri de diferite tipuri. Este ceva absolut normal. Azi. Dar nu a fost mereu asa.

cutlery

Seturile de tacmauri nu existau. Dar sa le luam pe rand.

 Lingura este cel mai vechi tacam folosit vreodata. Poate ca nu este un lucru foarte surprizator, de cand am avut nevoie de mancare, am avut nevoie si de ceva cu care sa o luam. Iar lingurile, fata de furculite si cutite, au putut fi facute din produse naturale precum scoici, sau pietre de asemenea forme.Chiar daca in inceputurile ei umile, lingura nu avea maner, era tot o lingura, primul tacam inventat de omenire. Primul pas spre un set de tacamuri complet. Lingura in timp a evoluat, a ajuns sa fie facuta din lemn, iar in timpul imperiului Roman din bronz si argint. Forma actuala a lingurilor a fost creata undeva in secolul al XVIII-lea, iar de atunci au devenit un accesoriu permanent folosit sub diferite forme, pentru orice, de la supe la caviar.

 Furculita este cea mai noua aditie in setul nostru de tacamuri, desi au existat inca din vremuri antice, au fost folosite doar pentru a gati si a servi mancarea. Cand mancau oamenii nu foloseau furculite, degetele, lingurile si cutitele erau ustensilele folosite cel mai des. Cea mai veche furculita de masa este din Egiptul Antic, dar cea mai recenta inregistrare a furculitelor vine din Venetia secolului al XI-lea. Popularitatea furculitei a inceput abia in secolul al XVI-lea, un trend inceput de Caterina de Medici, ea a poplarizat folosirea furculitei in mesele franceze dupa casatoria ei cu Henric al II-lea. Aceasta popularitate a crescut in momentul in care perceptia asupra igienei a inceput sa se schimbe, iar chiar si atunci doar clasele superioarele le foloseasu, abia in perioada industrializarii si clasa de mijloc si de jos a inceput sa foloseasca furculite.

Cutitele au fost folosite atat ca si arme, cat si pentru mancare din timpuri preistorice. Un lucru destul de logic, iti vanezi mancarea, dupa care o tai in bucati, cu o singura unealta. Insa abia in timpul dinastiei Bourbon au inceput sa fie “domesticite” pentru mese. Pana in acest moment cutitele erau extrem de ascutite, din cauza rolului lor dual, iar prezenta lor la mese, intr-o perioada in care hidratarea inseamna vin si bere mai mult decat apa, era un lucru destul de periculos. Insa in momentul in care furculitele au

inceput sa devina populare, in Evul Mediu, cutitele extrem de ascutite nu au mai fost necesare la mese. Louis XIV a interzis cutitele extrem de ascutite la mese, le-a inlocuit cu unele mai late, model care s-a pastrat si in ziua de astazi, desi materialele din care erau fabricate cutitele s-au schimbat.

Un drum lung pana la seturile de tacamuri pe care le avem astazi, pe care le folosim zilnic, si care se regasesc in orice bucatarie. Un drum lung, dar unul care a meritat, cred eu.

20 de comentarii la „O istorie a tacamurilor, de la lingura, la furculite si cutit

  1. Si cand te gandesti ca mai sunt si astazi prin tarile extrem de sarace, cele africane, asiatice oameni care mananca fara tacamuri.

  2. Ma bucur cand citesc lucruri noi despre tacamuri. Nu m-am gandit pana acum sa le caut istoria si ma bucur ca ai scris despre ele.

  3. Se spune ca regele Ludovic al XIV-lea nu suporta furculitele si le credea arma diavolului, asa ca manca folosindu-se doar de mana, lingura si cutit. Spre lauda lui se pare ca avea stil astfel incat niciodata mancarea nu-i ateriza pe haine.

  4. Sunt convinsa ca nu a fost de la bun inceput aceasta forma. Cu toate astea, sunt tare interesante formele la care s-a ajuns si ma bucur de toate aceste ustensile foarte folositoare

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.