9 sfaturi practice pentru amenajarea unui dormitor mic

Dacă te numeri printre persoanele care nu au la dispoziţie un dormitor foarte mare, nu trebuie să-ţi faci griji. Cu puţină atenţie, chiar şi o cameră de doar câţiva metri pătraţi se poate transforma într-un spaţiu plăcut, confortabil şi odihnitor.

1. Atenţie la culorile dominante!
La amenajarea unei încăperi de dimensiuni reduse, culorile dominante folosite vor influenţa în mod decisiv percepţia asupra acesteia. Optează pentru nuanţe deschise sau neutre, ce nu delimitează în mod rigid interiorul de exterior. Evită disonanţele dintre culorile folosite pentru zugrăvirea pereţilor, a tavanului şi cea a podelei, pentru a crea o continuitate lină, firească.

2. Pune în valoare ferestrele!
Într-o încăpere de dimensiuni reduse, ferestrele au o dublă funcţionalitate: stabilesc legătura cu exteriorul şi sunt singura sursă de lumină naturală; aceste două aspecte atenuează delimitările fizice ale camerei în sine. Luând în considerare aceste aspecte, alege astfel de draperii pentru dormitor confectionate din materiale uşoare, vaporoase! De asemenea, poti creea ideea de continuitate folosind acelasi material ca sa tapitezi fotoliul preferat sau sa confectionezi fete de perna unicat!

dormitor

3. Less is more!
Într-o cameră mică – mai mult decât oriunde – se aplică principiul minimalist „less is more” (mai puţin înseamnă mai mult). Evită aşadar aglomerarea cu piese de mobilier care nu sunt cu adevărat necesare. Aplicând acest principiu, îţi poţi amenaja un dormitor confortabil chiar într-un spaţiu mic. Până la urmă, singurul lucru de care ai strict nevoie într-un dormitor este patul, iar daca alegi pentru el astfel de lenjerii de pat, confectionate din materiale de calitate cu design inovativ, nu ai cum sa dai gres, pentru ca stilul vintage nu se va demoda niciodata!

lenjerie

4. Fii atenta la dimensiuni!
Într-un spaţiu limitat, mobila ar trebui să aibă exact dimensiunile potrivite. Alege un pat de o persoană, atunci când este cazul, sau unul matrimonial mai mic. Totodată, funcţionalitatea pieselor de mobilier folosite ar trebui să vină mai degrabă din designul inteligent al acestora decât din mărimea lor.

5. Foloseşte la maximum spaţiul pe care îl ai!
Chiar dacă la prima vedere în dormitorul tău nu încap prea multe lucruri, la o analiză mai atentă s-ar putea să ai surprize şi să descoperi că anumite zone sunt prost puse în valoare. Poţi folosi, de exemplu, peretele din capătul patului pentru instalarea unor dulapuri suspendate, pe care să le foloseşti pentru haine sau alte obiecte personale. O soluţie similară poate fi folosită şi pentru peretele din dreptul biroului, dacă ai aşa ceva în dormitor.

6. Inovează!
Nu te teme să „înveseleşti” pereţii plin aplicarea unor desene sau modele îndrăzneţe. Acestea dau energie şi deschidere unei încăperi. Anul acesta sunt în vogă modelele florale, în special aplicate pe un fundal alb.

7. Foloseşte oglinzi!
Dincolo de rolul lor pur funcţional, ca elemente de decor ale unei locuinţe, oglinzile sunt recunoscute pentru faptul că „lărgesc” spaţiul din punct de vedere optic. Aşa că nu te teme să le aduci în dormitor, unde pot dubla, chiar dacă doar aparent, suprafaţa camerei.

8. Adaugă vitalitate!
Odată selectate culorile predominante pentru amenajarea dormitorului tău, nu te teme să integrezi în decor şi culori puternice, vii, care vor dinamiza şi vor umple de viaţă această cameră. Poţi folosi cu încredere elemente textile sau decoraţiuni în culori îndrăzneţe – roşu, verde, galben, albastru etc. – însă ai grijă la cantitate!

9. Surse suplimentare de lumină
Chiar dacă dormitorul tău este amplasat într-o cameră ce beneficiază din plin de lumină naturală, e necesar ca aceasta să fie suplimentată cu suficiente surse de lumină artificială. Instalează spoturi, lămpi, veioze şi tot ce este necesar pentru a-ţi asigura un confort vizual optim nu doar dimineaţa sau în timpul zilei, ci şi seara, înainte de culcare.

Sursa: Imobiliare.ro

6 comentarii la „9 sfaturi practice pentru amenajarea unui dormitor mic

  1. Si eu sunt in aceeasi situatie, asta a fost si motivul pentru care am facut cercetari. Imi doream sa-mi reamenajez dormitorul si nu stiam cum. Ma bucur ca va este de folos.

  2. Prima regula mi-ar fi prins tare bine acum vreo 10 ani, cand am ales mobilierul… E in doua culori si, orice as adauga in camera si orice culoare ar fi peretii, dormitorul in sine pare incarcat. Am adaugat recent niste polite albe, in ton cu peretele, si am observat ca nu incarca deloc camera (nu mai mult decat e deja). Deci teoria asta a culorilor chiar e buna. Cu cat mai deschise, cu atat mai aerisit pare spatiul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.