Acum cand toata lumea vorbeste despre subiectul Homescooling si despre faptul ca Dana Nalbaru si Dragos Bucur au indraznit sa-si retraga fiica de la scoala, am incercat sa tac, chiar am incercat din rasputeri dar nu mai pot! Si am mai multe motive ca sa ma enervez atat de tare. Sa le luam pe rand:
1. Traumele din copilarie legate de scoala publica si atat de ridicata in slavi de unii
In primul rand trebuie sa stiti ca sistemul nostru de invatamant a refuzat sa ma primeasca in randurile elevilor pana la varsta de 8 ani, chiar daca eu stiam sa scriu si sa citesc mai bine decat multi copii de clasa a doua pentru ca ma invatase mama acasa. Dar aveam un handicap fizic si asta era ceva inacceptabil, era ca si cum as fi avut ceva si la cap. Asa ca la 8 ani cand am inceput sa merg la scoala, dupa ce parintii mei au fost la inspectorat si au facut scandal, ma plictiseam ingrozitor in timp ce restul invatau sa faca bastonase si sa silabiseasca. Dar am suportat cu stoicism, asa cum am suportat si sa fiu legata cu mana la spate de invatatoare pentru ca scriam cu stanga(un lucru inadmisibil se pare) si am refuzat sa scriu cu dreapta pana cand au cedat nervos. Si acum scriu tot cu stanga. 🙂
In primii 4 ani de scoala, au fost si momente in care am invatat acasa pentru ca aveam picioarele in ghips si venea invatoatorea la mine zilnic. Un fel de homescooling pe vremea aia. Am avut invatatoare pe care le-am iubit si altele pe care le-am urat, dar mereu mi-a placut scoala.
Asta pana in clasa a 4 a, atunci cand invatatoarea mi-a spus ca nu o sa pot sa devin niciodata ziarista(asta era visul meu) pentru ca sunt handicapata si nu pot sa stau in picioare, iar ziaristii au nevoie de picioare bune. Pe atunci nu stiam ca sa fi ziarist inseamna mult mai mult asa ca am luat-o de buna si am renuntat la visul meu dar si la dorinta de a invata. Si astfel s-a incheiat binele pe care mi la facut mie scoala.
2. Proverbul: Sa moara si capra vecinului
Daca noi suntem prea saraci si prea ingusti la minte ca sa ne salvam copii din sistem cum sa indrazneasca Dana Nalbaru si Dragos Bucur sa faca asta? Cam asta e mentalitatea care ne impinge la revolta. Nu-i cunosti pe oamenii aia, nu le cunosti copilul, ce-ti pasa tie ce aleg ei pentru fiica lor? Tot aud pe aici vaicareli cum ca un copil de 9 ani nu are dreptul sa decida si ca o izoleaza. Astea sunt niste aberatii pe care nici mamaia mea de la tara nu le mai spune. In primul rand cred ca ar trebui sa lasam fiecare parinte sa aleaga ce crede ca e mai bun pentru copilul lui si sa ne uitam doar in ograda noastra. Si in ultimul rand sunt sigura ca Sofia va frecventa mai multe cursuri si va invata mai multe lucruri, va cunoaste oameni si va fi pusa in diverse situatii care sa o ajute sa devina un om liber care gandeste cu capul ei si nu va merge niciodata cu turma. Stiu ca la noi spiritul de turma e de baza dar ar trebui sa-i aplaudam pe cei care rup randurile nu sa aruncam cu rosii in ei.
3. Sunt mama si DOAR eu decid ce e mai bine pentru copilul meu
Daca as avea banii lui Dragos Bucur l-as retrage si eu maine pe Dragos(baietelul meu) din sistemul public de invatamant si poate ca nu as alege homescooling-ul dar cu siguranta l-as inscrie la o scoala care sa-l invete sa gandeasca fara constrangeri si sa-l lase sa se exprime, sa se descopere si sa-si dezvolte creativitatea, de exemplu Scoala Jules Verne si nu l-as lasa fie indoctrinat, sa invete sa respecte normele, sa nu iasa din patratica lui pentru ca pana la urma rolul banilor e acela de a te ajuta sa fi liber, sa-ti fie bine. Eu nu-mi doresc ca Dragos sa fie un corporatist plin de bani, nici un om de afaceri de succes, vreau doar sa fie FERICIT indiferent ce va insemna asta pentru el.
De ce spun asta? Fiindca Dragos are doar 5 ani si nu mai vrea sa mearga la gradinita pe motiv ca ii este frica de doamna educatoare. Iar acest lucru se intimpla pentru ca in 3 ani de gradinita, acum fiind in grupa mare, a avut 3 educatoare, in fiecare an cand se intorcea din vacanta avea alta clasa si alta educatoare. E ca si cum noi adultii dupa fiecare concediu atunci cand ne-am intoarce la job, am avea un sef nou si alte atributii. Si trebuie sa tineti cont ca el e la varsta la care are nevoie de stabilitate.
Si ca sa nu o mai lungim, inchei spunandu-va ca fiecare parinte isi doreste cei mai bine pentru copilul lui si are dreptul sa aleaga ce crede ca i se potriveste fara sa ceara acordul nimanui din afara familiei. Iar cei care sunt ingrijorati pentru Sofia sau pentru sistemul public de invatamant pot sta linistiti fiindca homescooling-ul nu e pentru toata lumea, doar pentru cei cu bani, asa ca in mod sigur copii nostri vor trebui sa mearga in continuare la scoala publica, care se spune ca e si gratuita, dar nu e fiindca daca nu cumperi manuale, rechizite, cadouri, s.a.m.d, copilul tau nu poate merge la scoala.
Imi doresc din suflet ca lucrurile sa se schimbe si copii nostri sa mearga cu drag la scoala, dar eu sunt o idealista si stiu ca asta nu se va intimpla, cel putin nu cat traiesc eu pentru ca acum in aproape toate tarile sistemul de invatamant e depasit, asta fiind si motivul din cauza caruia s-a creat alternativa homescooling(care la noi nu e inca recunoscuta). Poate acum lucrurile se vor schimba!
e cu dus si intors, ai si avantaje dar si dezavantaje cu un astfel de tip de invatamant.
Asa e, sunt convinsa ca nu li se potriveste tuturor copiilor, dar trebuie sa existe cat mai multe optiuni ca sa avem de unde alege ce credem noi ca e mai bine pentru copilul nostru.
eu cred ca homeschoolingul ar fi cea mai buna optiune. cine zice ca cel mic nu socializeaza si alte aberatii…sa astepte pana-i va veni copilul luat la bataie de la scoala. ori de invatatoare, ori de colegi. Scoala publica nu te invata nimic. Ci iti baga pe gat. trebuie sa inveti aia, si aia, si aia. desi nu-ti vor folosi in veci! daca as avea finante bune…as alege clar varianta asta pentru copilul meu! nici nu m-as uita in stanga si dreapta!
Homeschoolingul este o opțiune foarte bună, dar mentalitățile de noi te fac să pari nebun când alegi așa ceva pentru copilul tău. Eu am învățat foarte multe materii doar ca să le învăț și să fie mama mulțumită, dar nu am găsit nimic interesant în ele. Posibilitatea de a alege să înveți ce îți place te poate ajuta să devii cel mai bun pe acea direcție. E fix ca la job, dacă faci ceea ce îți place ai rezultate extraordinare și toată lumea te laudă, dacă nu, acel job te frustează și îți aduce nefericire.
Îmi pare rău să aud că ai întâmpinat atâtea greutăți, oamenii sunt rai și nu gândesc :(, cat despre școală, îmi doresc ca Maya sa fie fericita, sa se descurce în viata. Îmi amintesc învățătoarea din clasele 1-4, mereu îmi zicea ca sor-mea e mai buna, și ca eu nu ma ridic la nivelul ei, off :(.
Frumos articol.. chiar l-am citit cu drag! :* Si eu am facut acasa clasele primare, asa si? Ce este rau in asta? Fiecare face exact ceea ce doreste si se descurca cu ce are. 😀
Asta sustin si eu ca trebuie sa lasam fiecare om sa decida ce crede ca e mai bine pentru el si il va ajuta in viata.
Observ ca am scris amandoua despre acelasi subiect si ca suntem pe aceeasi lungime de unda. Eu am evitat sa imi vars toata revolta si sa ii judec pe cei care judeca. Pur si simplu nu inteleg ce se intampla cu oamenii, cand si de unde au adunat atata rautate si atatea cunostinte incat sa aiba pareri clare, transante, indiferent de subiectul la moda.
Felicitari pentru articol!
Nu prea obisnuiesc sa scriu despre subiectele la moda pe blog, dar subiectul asta chiar m-a atins sufleteste si mi s-a parut nedrept ca doi parinti sa nu aiba dreptul sa decida ce e mai bine pentru copilul lor fara sa fie pusi la zid.
Imi pare rau ca ai intampunat atatea obstacole, atat tu cat si Dragos. Eu am mers de placere la scoala si am fost ff multumita de doamna invatatoare. Conteaza ff mult dascalul cu care incepi, de la educator, continuand cu invatatorul. Sunt si astfel de oameni care iubesc copiii, deosebite doamne asa cum sunt educatoarele Sofiei, care au fost si ale Antenoliei. Fiecare decide ce este mai bine pt copilul lui, bineinteles, iar eu nu as retrage-o pe Ante de la scoala. Da….scoala numai gratuita nu este, dar are si ea farmecul ei. Parerea mea!
Sunt de acord cu tine ca exista si dascali cu har, cu drag de copii, am intilnit si eu cativa, dar e ca o loterie unde ai sau nu noroc si cel mai rau e ca joci destinul copilului tau. Fiecare parinte trebuie sa aiba dreptul sa decida cum crede el ca e mai bine pentru copilul lui, pentru ca dascalii sunt diferiti, copii sunt diferiti, deci e normal ca si modul de invatare sa fie diferit.
Cred ca fiecare parinte ar trebui sa decida pentru copilul lui fara sa se faca valva referitor la decizia luata.
Pentru unii copii acest sistem de invatamant i-ar favoriza. Pe altii nu.
Spun asta pentru ca,desi sunt de acord cu homeschooling-ul nu l-as alege ca optiune pentru baietelul meu.
Trebuie sa tinem cont de personalitatea copilului in primul rand.
Ai punctat foarte bine. Trebuie sa tinem cont de personalitatea copilului.
Ambele sisteme vin cu plusuri și minusuri. Eu aș opta mai degrabă pentru o școală privată :).
Mi-a parut rau de traumele suferite in copilarie si eu scriam cu stanga dar mi a dat mama peste mana si acum scriu doar cu dreapta desi toate celelalte activitati tot cu stanga o fac , in fine , ma lungesc aiurea , eu nu prea sunt de acord cu homeschooling ul , poate nu sunt eu total convinsa insa mi se pare corect ca un copil sa fie inconjurat de alti copilasi , asa invata sa lucreze in echipa , sa fie sociabil , cunosc multe persoane care au facut scoala acasa si majoritatea au probleme de anxietate , sunt deprimati , adica nu stiu , depinde de multe chestii , acum cine stie , maine poimaine poate nu o sa mai existe scoli dar momentan sunt pentru scoala scoala :)) .
Eu nu ma refer la metoda in care sa vina un profesor acasa care sa faca lectii cu copilul ci la cea pe care au ales-o Dragos Bucur si Dana Nalbaru, ca fiica lor sa mearga la diverse cursuri si sa cunoasca copii cu aceleasi pasiuni ca si ea.
Aa , am inteles , da , asa as fi de acord.
Este o alternativa buna doar ca difera foarte mult in functie de temperamentul fiecarui copil. Copilul meu este inca mic dar eu merg pe reteta clasica de mers la scoala.
Eu m-am bucurat mereu de intalnirile cu colegii, de socializare, nu stiu daca mi-ar fi placut un astfel de invatamant 🙂
Eu nu sunt PRO cu acest tip de invatamant, desi in strainatate se ofera chiar si diploma pentru acest tip de educatie. Dar fiecare alege ce vrea pana la urma…
noi inca mai avem de crescut, dar fiecar alege pentru copilul sau ce e mai bun
Nu sunt de acord, ii tai copilului toata independenta…
Sunt cadru didactic si nu spun decat ca Legea Educatiei prevede in prezent ca „invatamantul general obligatoriu este de 11 clase si cuprinde invatamantul primar, invatamantul gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior. Invatamantul liceal devine obligatoriu pana cel mai tarziu in anul 2020”. Nu te poti inscrie nici la liceu daca nu demonstrezi ca ai terminat 8 clase, nu te va primi la nicio facultate daca nu ai diploma de BAC…Traim in Romania si trebuie sa respectam legile Romaniei, chiar daca nu suntem de acord cu ele in totalitate.
E clar ca ambele sisteme au lacune si ca lucrurile trebuie cantarite bine atunci cand vorbim de viitorul unui copil insa sunt convinsa ca vor gasi o solutie sa aiba si diploma, pentru ca asa cum ati spus traim in Romania. 🙂
Fara a fi in cunostiinta de cauza, decat foarte putin prin cazul Danei Nalbaru, nu am argumente sa imi dau cu parerea de ce una sau alta. Mai exact, nu stiu ce implica homescooling, dar stiu ca nu mi-ar placea ca, copilul meu sa fie singuratic, competitiv, etc.
fiecare decide pentru copilul lui, in functie de preferinte si de ce …duce in spate…experienta lui cu scoala!
Sunt pareri si pareri. Iar aceasta optiune e cu 2 taisuri.Nu stiu cat e de ok sa faci homescholing insa nici bataie de joc in invatamantul de stat.