Cinci lucruri pe care vreau sa le fac in urmatoarea vacanta in Maramures


Prima data am auzit despre Inima verde a Maramuresului (o sa va explic mai tarziu) in toamna acestui an, rasfoind cateva dintre blogurile mele preferate de turism si calatorie. Acolo am dat despre cateva articole ce au prezentat din perspectiva unor oameni iubitori de natura, de cultura, de traditii, ce are de oferit prima destinatie de ecoturism a Romaniei – Mara-Cosau-Creasta Cocosului. Bineinteles, nu ar avea acum rost sa fac trimitere catre fiecare din aceste bloguri, pentru a va ajuta in culegerea de informatii si formarea unui itinerariu ori planificarea unei viitoare vacante pe plaiuri maramuresene; mai ales ca destinatia de ecoturism are un site atat de bine pus la punct, de unde puteti descarca ghiduri, harti si chiar si o aplicatie mobila pentru turismul in zona – www.ecomaramures.com.

In timp ce imi faceam o parere mai clar conturata legata de ce inseamna de fapt eco-turismul (un concept inca nou pentru tara noastra), am ajuns si pe pagina de Facebook Ecomaramures.
Aici, fotografiile facute cu drona sau cele din natura, cu turisti, sateni, mestesugari sau cu copiii, m-au convins de ce acest loc mai este supra-numit Inima Verde a Maramuresului. Intre vaile acestor rauri importante (Mara si Cosau), limitate de muntii vulcanici Gutai, se descopera un peisaj si un stil de viata unic. Chiar de pe drumul asfaltat de leaga orasele sau satele de aici, ti se afiseaza peisaje ce aranjeaza, ca intr-un mozaic creat artistic, zeci de elemente – de la pajisti acoperite de flori, la fanete, culturi agricole, livezi, palcuri de padure si chiar lacuri. Stane de oi, claie inalte de fan, carute trase de cai, gospodarii si biserici construite doar din lemn (unele parte a patrimoniului mondial UNESCO, porti sculptate impresionante. Oamenii gospodari, fara indoiala, si-au lasat amprenta asupra naturii din jur, asupra satelor – si incearca inca, chiar si azi, sa lase mostenire generatiilor viitoare lucrurile pe care ei le-au considerat de valoare, daruri de la divinitate.

Iar pentru ca zona si eco-turismul in sine cer poate mai multa activitate decat in alte parti sau alte ramuri, aici nu poti sa ramai prea mult timp intr-un loc. Sunt numeroase activitati pe care ai vrea sa le incerci, in functie de varsta, personalitate si interese:

  • poti porni in drumetii prin sate, pe dealurile si muntii din zona
  • poti descoperi zona pe bicicleta (poti inchiria din sate, de la unele pensiuni sau din Baia Mare)
  • catarare pe stanca, pe faimoasa Creasta Cocosului, cu zeci de trasee
  • zbor in tandem cu parapanta
  • schi
  • observarea faunei si florei salbatice
  • calarie

Iar pentru cei care vor sa petreaca mai mult timp odihnindu-se:

  • bai in lacurile de apa sarata de la Ocna-Sugatag (cele mai sarate din Europa)
  • vizitarea mesterilor populari si a bisericilor de lemn
  • participarea la sarbatorile populare specifice locului
  • degustari culinare

Ce as alege eu?
1. O drumetie in inprejurimi, ca sa vedem cum traiesc oamenii si sa le cunoastem obiceiurile
2. O baie in lacurile cu apa sarata in lacurile de la Ocna -Sugatag, pentru ca ne place apa la toti 3
3. Sesiunile de calarie sunt iar o mare tentatie pentru ca la oras nu prea avem ocazia sa vedem cai
4. Degustarile culinare sunt si ele pe lista noastra si includ si licoarea magica: palinca sau horinca, cum vreti sa-i spuneti
5. Vizitarea bisericilor din zona pentru ca ne plac foarte mult lacasurile de cult

Tu ai vizitat aceasta zona din Maramures? Daca nu, care sunt optiunile tale pentru o viitoare evadare in nordul Carpatilor? Lasa un comentariu in spatiul de mai jos si continuam acolo conversatia!

18 comentarii la „Cinci lucruri pe care vreau sa le fac in urmatoarea vacanta in Maramures

  1. Din pacate nu am vizitat acesta zona, distanta mare fata de Bucuresti a fost principalul impediment. As alege si eu o baie in apa sarata si as degusta bunatatile localnicilor.

  2. N -am fost niciodata in Maramures. Imi doresc sa ajung, dar e cam departe pentru noi, locuim in Constsnta. Poate, daca ne luam o masina noua, cu cea actuala nu ne incumetam sa pornim la asa drum lung.

  3. Eu am fost de multe ori in Maramures, am vizitat Memorialul Durerii de la Sighet, am fost la bai la Ogna Sugatag, am savurat minunata mancare proaspat preparata, am vizitat Manastirea Barsana, si mi-as dori sa ajung la Mocanita si la Cascada Cailor.

  4. pai nu ziceam eu zilele trecute de un Craciun in Maramures? eu as vrea sa particip la o seara de colindat in aceasta zona a tarii. Mi se pare magic cum traiesc oamenii acolo. atat de simplu.

  5. Nasii nostri sunt de pe acolo, dar nu am reusit niciodata sa vizitam prea multe pentru ca de fiecare data cand am fost nu am putut sta mult. Sper sa reusim vara asta sa stam cel putin o saptamana

  6. Îmi doresc să ajung și eu în acea zonă, cred că peisajul e superb. Și aș vrea și să zbor cu parapanta… așa că, de ce nu, poate le combin cândva.

  7. Mi-as dori sa ajung de Craciun in maramures. Am auzit ca traditiilor sunt exceptionale si ar fi inteesant sa le traiesc macar o data pe pielea mea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.