Apelarea la psihoterapia de cuplu, solutia pentru salvarea unei relatii in impas

Momentul in care au decis sa-si uneasca destinele a fost in viata oricarui cuplu unul special, unic, plin de fericire, pentru ca reprezenta inceputul unei vieti in care paseau  tinandu-se de mana si nicio piedica nu parea atunci prea greu de depasit.

Dar, pentru unii mai devreme, pentru altii dupa mai mult timp, lucrurile nu au mai stat ca la inceput, iar dificultatile si situatiile nedorite in viata de cuplu s-au facut simtite. Se intampla, din pacate, ca planurile despre acea viata minunata la care ce doi parteneri au visat atunci cand au ales sa fie impreuna sa capete, in timp, o alta fata in realitate, iar dificultatile intampinate in viata de cuplu sa fie diverse si cu repercusiuni grave, determinandu-i pe unii parteneri sa porneasca pe drumuri separate. Astfel, sunt situatii diverse, precum cele in care certurile nu mai contenesc, neintelegerile sunt la ordinea zilei, comunicarea in cuplu este deficitara sau chiar lipseste, starea de nervozitate persista, modurile diferite in care aleg sa-si creasca si sa-si educe copiii, gelozia nejustificata, care poate duce la gesturi absurde de a suspecta permanent partenerul, de a-i urmari obsesiv fiecare pas, infidelitatea dovedita, abuzul de alcool sau diverse substante nocive, dificultatile financiare care adauga o stare de tensiune si chiar de disperare la un moment dat in familie.

Daca in unele cazuri, ambii parteneri ajung la concluzia ca nu mai este nimic de facut pentru a mai da o sansa relatiei, fiecare fiind hotarat sa-si refaca viata in alta formula, sunt si cei care, in pofida dificultatilor mai au o speranta ca lucrurile se pot imbunatati si ca au resursele necesare pentru a repara ce nu mai functioneza in relatia lor. Pot apela in acest sens la ajutor specializat, respectiv la un psiholog si sa participe la psihoterapie si consiliere de cuplu, in speranta gasirii celei mai bune solutii care sa le salveze relatia.

Pentru ca terapia sa functioneze cu bune rezultate, ambii parteneri trebuie sa se implice si sa participe la sedintele stabilite de psiholog, sa aiba puterea de a-si deschide inima si sa nu ezite in a discuta deschis despre toate dificultatile din relatie. De asemenea, psihologul va sti cum sa-i determine pe parteneri sa accepte ca fiecare are partea sa de vina in divergentele din cuplu, sa participe in mod rational la analizarea si contabilizarea atat a greselilor facute, cat si a calitatilor pe care le are cu siguranta fiecare in parte, astfel incat sa fie extrase la final acele cauze care au declansat conflictele in familie si identificarea solutiilor potrivite.

Rolul psihologului in acest tip de terapie este acela de a-i ajuta pe parteneri sa se redescopere cu sinceritate si sa le ofere acel suport care sa-i ajute, in mod profesionist, ca intelegand sursele reale ale conflictelor din cuplu, tot ei sa fie cei care sa gaseasca solutiile care sa le readuca armonia in familie.

18 comentarii la „Apelarea la psihoterapia de cuplu, solutia pentru salvarea unei relatii in impas

  1. E cam greu sa convingi pe cineva sa mearga la psiholog. Cei care accepta usor acest sfat s-ar duce oricum din proprie initiativa. Din pacate multe familii se destrama din cauza proastei comunicari si terapia chiar le-ar ajuta.

  2. Foarte multi, au inca retineri in a merge la psiholog, mai ales cand e vorba despre consilierea unui cuplu. Problema este ca orasele cu o populatie medie, cam duc lipsa de psihologi priceputi. Ar trebui sa se puna mai mult accent pe aceste probleme dacat sa se promoveze alte tampenii.

  3. Si eu militez pentru mersul la psihoterapeut in orice tip de situatie, din pacate lumea are conceptia ca se duc la psihiatru, ceea ce e mega gresit.

  4. Este important ca ambii parteneri sa isi doreasca si sa recunoasca problemele, doar in acest fel consilierea i.ar ajuta.

  5. Offf..si noi am avea nevoie de o consiliere, dar nu stiu daca sotul va fi de acord. Exact cum ai spus si tu lucrurile la inceput erau altfel dupa o perioada, totul s-a schimbat la 180G si nu imi pot da seama de ce ???

  6. Nu imi doresc sa ajung vreodata in acest punct. Este clar ca problemele sunt grave si mi-as dori sa pot eni cu sotul la astfel de sedinte, dar la cum il stiu sigur nu va merge. Mai bine nu ma gandesc si sa-mi doresc ca totul sa fie bine

  7. E o soluție buna, dar majoritatea sunt inca reticenti la ideea de psiholog. Poate, cu timpul, se vor schimba lucrurile.

  8. Eu candva am avut nevoie de psihoterapie, dar nu m-am gandit sa fac asta si cand am avut probleme de cuplu. Cred ca este dificil, mai ales daca partenerul nu doreste asa ceva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.