Eu cand ma gandesc la puritate imi vine in minte copilaria cand nu aveam nici o grija si credeam ca viitorul imi rezerva doar lucruri minunate. Acum ma uit la chipul plin de gingasie si puritate al baietelului meu si imi dau seama ca am avut dreptate. Viata e frumoasa daca o privesti din unghiul potrivit.
Pentru mine lucrurile pure se gasesc oriunde: de la apa de izvor, la rochia de mireasa, de la florile de camp la darurile facute din inima, de la codrii la poezie.
Totul a pornit de la un concurs pe Instagram ,unde cei de la AQUA Carpatica ne indeamna sa vorbim despre #puritate sub diverse forme si de la o campanie initiata tot de ei unde putem sa votam Legea Apei, pentru sanatatea noastra si a copiilor nostri. Este o initiativa binevenita intr-o lume avida de bani unde se vorbeste mult despre moda eco si despre un regim de viata sanatos dar nu se face mai nimic in sensul asta si nu mai suntem siguri de ceea ce bem sau mancam.
Ei se lupta sa schimbe ceva , vor sa existe o lege prin care toti producatorii sa fie obligatii sa mentioneze pe etichetele tuturor apelor din Romania continutul de nitrati. De ce?
Pentru ca odata ingerati, nitratii se transforma in nitriti – substante mult mai toxice decat nitratii, in urma contactului cu microflora bacteriana a stomacului. Efectele ingerarii unei cantitati de nitrati peste limita admisa pot fi: hipertensiune, disfunctii ale sistemului circulator si ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicatie, cianoza severa, chiar cancer.
Si ca si cum toate astea nu ar fi suficiente ,punem in pericol zi de zi viata copiilor nostrii fara sa vrem pentru ca nou-nascutii sunt cei mai vulnerabili in ceea ce priveste contaminarea cu nitrati, deoarece flora lor microbacteriana nu este inca dezvoltata pentru a lupta cu acestia. Astfel, nitratii se transforma in nitriti – care sunt cu mult mai toxici, iar efectele pot varia de la probleme gastrice, diaree infectioasa, urticarii si iritatii – pana la methemoglobinemie ,o boala foarte grava care poate duce chiar la deces.
Ce e de facut ? Sa fim uniti si sa cerem sa ni se respecte dreptul la sanatate si la viata!
Si totul incepe cu apa, pentru ca suntem 90% apa, suntem ceea ce bem iar apa e sursa vietii noastre pentru ca un om poate supravietui multe zile fara mancare dar fara apa nu. Din acest motiv , in vreme de razboi primele care se contaminau erau sursele de apa: fantani, rauri, s.a.m.d.
Acum in 2013 avem posibilitatea sa schimbam situatia si sa pastram sursele de apa pure dar trebuie sa constientizam ca fara apa nu exista viata si ca nu ne permitem sa riscam viitorul copiilor nostrii.
Bravo, frumos articol!
Sănătatea este cel mai de preţ bun pe care-l putem avea, iar natura şi resursele dăruite chiar ne pot ajuta enorm în acest sens, important este să şi învăţăm cum să facem asta 🙂