De ce zambeste Mona Lisa?

S-a publicat 23/09/2014 de Rodica Mihaela

Mona_Lisa,_by_Leonardo_da_Vinci,_from_C2RMF_retouched

Intotdeauna mi-au placut misterele si am incercat sa le dezleg, sa vad ce se ascunde in spatele lor. Iar in ultima vreme m-a obsedat intrebarea: De ce zambeste Mona Lisa?

Pentru cine nu o cunoaste pe Mona Lisa, lasati-ma sa va spun cateva cuvinte despre ea. Mona Lisa sau Gioconda cum mai este ea cunoscuta, reprezinta o pictura celebra a lui Leonardo da Vinci, realizata in anii 1503-1506 si are drept model o femeie cu un suras enigmatic.

Atat de enigmatic incat nimeni nu a aflat nici pana azi cine este femeia desi sau facut numeroase speculatii asupra identitatii ei, cum ca ar fi vorba de Monna Lisa Gherardini, membră a micii nobilimi rurale din Toscana, sau de Madonna Lisa del Giocondo, o instarita doamna florentina, sau ca ar fi vorba de un portret imaginar al mamei artistului, pe care Leonardo a cautat-o cu inversunare si fata de care a simtit o atractie foarte puternica.

Dar faptul ca nimeni nu stia cine este femeia misterioasa nu a impiedicat tabloul sa fie cunoscut drept cea mai celebra opera din istoria picturii , iar pe Mona Lisa sa fie recunoscuta pretutindeni.

Istoria tabloului este plină de peripeții. Leonardo era foarte atașat de el și îl purta totdeauna cu sine în călătoriile sale, luându-l cu el atunci când regele Francisc I l-a invitat în 1516 să se stabilească în Franta, în castelul din Amboise.

În epoca modernă, artiștii avangardisti au utilizat des motivul acestei picturi, realizând statuete bronz si chiar caricaturi ale Mona Lisei.

ml

Pentru moment nu exista nici o proba definitiva privitoare la identitatea femeii. Dar este bine cunoscut gustul lui Leonardo pentru dublele mesaje, astfel ca exista speculatii potrivit carora Mona Lisa ar fi anagrama lui Amon L’Isa, facandu-se trimitere la cele doua zeitati egiptene ale fertilitatii: Amos si Isis – prin urmare, Gioconda ar fi un androgin: jumatate barbat, jumatate femeie (este marcata prin aceasta si atractia subconstientului lui Leonardo fata de Egipt, lucru remarcat si de Freud). Si ca zambetul ei ar ascunde un cod secret pe care doar Da Vinci il putea descifra.

Dar daca vreti sa o vedeti cu ochii vostri si sa incercati sa-i descifrati zambetul, o gasiti la Muzeul Luvru din Paris.

 

 

 

Reclame

2 comentarii la “De ce zambeste Mona Lisa?

 • Lasă un răspuns

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Google+

  Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  Conectare la %s

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  %d blogeri au apreciat asta: