Orice spatiu poate fi valorificat atata vreme cat tii cont de niste reguli in amenjari, esentiale pentu apartamentele mici. Schimbarile pot fi chiar dramatice si o sa ajungi sa iti iubesti apartamentul. Iata o lista cu 7 idei de amenajari apartamente cu spatiu restrans, pe care designerii de interior le folosesc permanent.
1. Peretii albi dau senzatia de spatiu si evidentiaza orice obiect din casa
Deja stii ca albul si alte culori deschise maresc suprafata de locuit, chiar daca imprima un aer netru incaperii iar scopul unei amenajari interioare este de a personaliza locul astfel incat sa-ti reflecte personalitatea.
2. Less is more- Cu cat mai putina mobila cu atat mai bine
Daca culoarea peretilor isi spune amprenta asupra marimii spatiului de locuit, nici nu iti poti imagina rolul mobilei inteligent alese. Aceasta poate transforma in mod irevocabil perceptia noastra asupra inaltimii si largimii camerei. Daca vrei sa faci o camera sa para mai mare, va trebui sa optezi pentru astfel de mobila la comanda si sa ti cont de urmatoarele trucuri.
- Corpurile de mobila transparente, in special cele situate inferior, se comporta ca o oglinda si reflecta obiectele din jur, dand impresia de profunzime.
- Corpurile pana in tavan sunt o alegere foarte buna. Pe de o parte, ai mai mult spatiu de depozitare, iar pe de alta parte corpurile pana in tavan dau impresia de lungime iar camera pare mai inalta.
- Mobila cu picioare pare mai usoara decat cea care sta direct pe podea. Iar cand mobilierul pare usor, spatiul pare mai putin incarcat si implicit, camera este perceputa ca fiind mai mare.
3. Renunta la perete atunci cand poti
Avand grija sa nu afectezi structura de rezistenta a apartamentului. Bucatariile open-space cu deschidere in sufragerie au aparut ca o necesitate a apartamentelor din ce in ce mai mici si nevoia oamenilor de a trai intr-un spatiu larg. Desi in tarile dezvoltate conceptul este vechi de aproape 25 de ani, la noi abia a inceput sa castige in popularitate in anii trecuti. Bucatariile open space sunt functionale, adaugand centrimetri in plus spatiului de locuit si sunt mereu la moda.
4. Foloseste oglinzi
Sunt atat de accesibile ca si pret incat parca este pacat sa nu te bucuri de ele. Le poti folosi in cele mai neobisnuite locuri, in baie in loc de faianta sau pe usa sifonierului.
5. Alege perdele si jaluzele lungi
Poti pacali ochiul montandu-ti jaluzele interioare lungi, pana in podea, musai in culori deschise, astfel incat camerele sa para mai mari. Iar daca recurgi la perdele, atunci alege-le tot pe cele lungi din tavan pana in podea, dar tranparente si fluide astfel incat sa permita o cat mai buna iluminare naturala.
6. Umple-ti casa de lumina
Acesta este cel mai important aspect in cazul unui apartament mic. Evident ca o camera obscura cu iluminat precar pare mai mica decat una in care atat iluminatul natural cat si cel artificial sunt puse in valoare. Mizeaza pe corpuri lungi, care pornesc din tavan ca sa dai impresia unei camere mai inalte.
7. Pastreaza ordinea
Cand ai intrat pentru prima data in locuinta ta inainte sa o mobilezi parea ceva mai mare decat dupa ce s-au strans tot felul de obiecte care o aglomereaza si o fac sa para mica si ingramadita. Scapa de tot ce nu iti este de folos si nu mai aduna gramezi de obiecte doar pentru te-ai atasat emotional de ele si iti este greu sa le arunci.
Sursa: fucsia.ro
Multumesc de sfaturi draga mea. Chiar imi sunt utile.
Sfaturi foarte utile. Multumim
Un articol foarte util. Multumim!
E greu cand casa e mica si tu ai multe lycruri… Insa sunt sfaturi bune de urmat
Super util, eu una nu duc lipsa de spatiu 🙂 dar mi se pare genial cum poti transforma un spatiu mic intr-unul mai mare
e mare lucru sa stii ce trucuri sa folosesti si unde pentru a crea iluzia unui spatiu mai mare.
Uite ca la oglinzi nu ma gandisem.
Mersi de pont!
Foarte bine gandit! Imi plac peretii albi, asta voi alege si pentru viitoarea noastra casa, ma dispera peretii colorati, care se decoloreaza de la soare. Nu-mi plac insa bucatariile open space, oricat de puternica ar fi hota, tot ajunge miros de mancare in toata casa.
un articol foarte util pentru ca de cele mai multe ori spatiul este o problema
Cu ordinea e mai greu! 🙂 Am atatea haine, ca nu mai au loc prin sifoner, le tin pe scaun, prin saci, prin cutii.
multe sfaturi utile…si cu siguranta voi aplica si eu cateva :*
si eu ma gandesc cum voi mobila apartamentul in care ne vom muta… stiu ca nu ne permitem ceva foarte mare, asa ca facem tot posibilul sa fie mobilat ok, fara a da impresia de incarcat. si eu ma gandeam la sifoniere inalte, pana in tavan. spatiul ala chiar nu trebuie irosit!