Pentru toti cei care s-au saturat sa locuiasca in case vechi si friguroase, greu de intretinut (in aceasta categorie intra atat apartamentele inghesuite aflate in blocurile ceausiste din diversele cartiere dormitor ale Capitalei, cat si multe dintre asa-zisele „case boieresti” sau „vile”), exista o solutie eleganta si practica: apartamente noi Sisesti.
Parintii mei, de exemplu, s-au cramponat de casa batraneasca mostenita de la bunici, care si ei, la randul lor, am mostenit-o de la parintii lor, care au ridicat-o in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Pana la un punct, sunt dispus sa inteleg aceasta iubire (exagerata, totusi), pentru o constructie veche, incomoda si greu de intretinut. La vremea cand a fost construita de catre strabunicii mei, era cea mai frumoasa casa din cartier – nici nu e de mirare ca se mandreau cu ea! Mai tarziu, in anii ’80 ai secolului trecut, bunicii si parintii mei s-au temut pentru acea casa de care se atasasera, pentru ca vazusera cu ochii lor cum de pe harta Bucurestiului a disparut cartierul Uranus, ale carui case le aminteau de a lor.
Da, sunt dispus sa inteleg conceptul de „valoare sentimentala”, dar convinderea mea ferma e ca pragmatismul trebuie sa primeze asupra emotionalului, in anumite cazuri cel putin. De exemplu, atunci cand este in joc confortul personal – iar la acest foarte important capitol intra si locuintele. Casele vechi numai comode nu sunt – de cele mai multe ori, compartimentarea este defectuoasa, iar necesitatea de a adauga instalatii sanitare care nu fusesera prevazute de arhitectii si constructorii de acum un secol si mai bine o face inca si mai defectuoasa. Din cauza camerelor inutil de inalte (patru metri si mai mult), astfel de case sunt extrem de greu, daca nu chiar imposibil de incalzit – iar lemnele de foc costa din ce in ce mai mult. Exact, ati citit bine, lemne de foc – pentru ca, in Capitala, mai sunt inca destule case care nu pot fi incalzite astfel!
La moartea parintilor mei, cand am devenit stapan al casei in care am copilarit, am decis ca trebuie neaparat sa fac o schimbare. Dintr-un soi de respect filial am schitat o tentativa de a upgrada batrana casa. Dar asta presupunea inlocuirea podelelor si plafoanelor din lemn (care se zgaltaie ingrozitor ori de cate ori trece tramvaiul) cu unele de beton, o recompartimentare totala, schimbarea instalatiilor electrice si sanitare si chiar un acoperis nou. Cand am vazut devizul, m-am ingrozit! Ultranecesara upgradare m-ar fi costat o avere… pe care nu o am! Exista o singura solutie: sa vand casa cea veche (a carei singura valoare reala este locatia) si sa ma mut in casa noua. Da, dar unde? Pentru ca n-am niciun chef sa cumpar un apartament in vreun bloc facut inainte de Revolutie, cu camere prea mici si instalatii sanitare si electrice la fel de „bune” ca alea din casa parintilor, bunicilor si strabunicilor mei. Din fericire, tot cautand pe Internet, am dat peste website-ul celor de la Shanti Lake, un dezvoltator imobiliar care construieste un ansamblu rezidential in partea de nord a Bucurestiului, pe strada Gheorghe Ionescu Sisesti la numarul 259, chiar pe malul lacului Grivita. Atat locatia, cat si impartirea apartamentelor si finisajele mi-au placut la nebunie. Deci… ma mut!