Stiu ca am spus mereu ca eu sunt slaba, pot sa mananc orice si nu am nevoie de dieta, dar cand orice asta se traduce doar prin fast-food parca simt nevoia de schimbare. Am aproape 40 de ani si asta e un prag la care cred ca trebuie sa incep sa schimb ceva in bine in alimentatie, mai exact sa mananc mai multe fructe si legume bio. Si nu cred ca e asa greu sa fac asta, acum cand alimentatia bio e un trend de succes, singurul lucru care m-ar putea impiedica ar fi costurile, dar cred ca exista solutii ca sa scap de ele.
Ideea mi-a venit astazi cand am citit un articol mai vechi din revista Ce se intampla doctore din care am aflat ca langa Bucuresti exista mai multe microferme unde se produc legume si fructe bio si ca producatorii nu mai sunt nevoiti sa importe: seminte rosii, seminte ardei, seminte legume, seminte pepeni si seminte castraveti din strainatate, pentru ca acum exista magazine online ca: https://shop.agrosel.ro/, care isi vand produsele si in supermarketuri astfel incat oricine sa aiba acces la ele.
Si daca sunteti norocosi si aveti o bucata de pamant pe langa casa, cred ca o astfel de alimentatie bogata in fructe si legume va e la indemana.
Tot astazi am vazut la stiri ca undeva in judetul Giurgiu un primar oferea pamant gratuit celor care vroiau sa-si faca astfel de microferme si ma gandeam ca e o oportunitate buna pentru cei pasionati de acest domeniu, care vor sa aplice pentru Fonduri Europene, fiindca sunt convinsa ca alimentatia bio e viitorul.
Voi ce parere aveti despre alimentele bio: le consumati sau le priviti ca pe o strategie de marketing si atat? Daca aveti gradina, cultivati legume bio, fara sa le stropiti cu pesticide? Ati auzit de Agrosel-specialistii in seminte?
Eu am incercat să cultiv în grădină, dar din păcate seceta și ploaia nu le putem controla. Mă gândesc să mai încerc, dar doar în solar.
Toti cautam alimente bio in ultimul timp. Sper chiar sa fie bio😍👍
eu am grdina si cultiv legume si incerc pe cat psibil sa fie naturale fara chimicale
eu consum, sper sa fie corecti si sa nu foloseasca chestii rele! si cumpar pui de tara, branza, unt… etc de la tarani, in unele locuri am fost acolo si am vazut cu ochii mei!
Noi avem gradina si cultivam legume la scara mai larga. Dar recunosc, mai sunt stropite caci astfel nu ar creste din cauza daunatorilor.
Termenul acesta de bio a devenit o obsesie in ultimul timp. Sincer mie mi se pare mai mult o strategie de marketing. Spun asta pentru ca e imposibil sa ai fie si in propria gradina legume si fructe pe care sa nu le stropesti absolut deloc. Daunatorii nu sunt interesati de bugetul tau, ca tu ai muncit si daca ramai fara recolta nu ai ce pune pe masa. Asta nu inseamna ca ar trebui folosite substante care sa faca leguma sa creasca mai repede sau sa arate intr-un anumit mod. O mare problema ar fi timpul. Daca lucrezi nu prea ai timp de gradina, iar daca vrei 100% bio fara sa stropesti, apoi toata ziua trebuie sa bibilesti la ele. Insa pentru a stropi plantele suficient cat sa nu afecteze sanatatea consumatorilor dar sa indeparteze daunatorii esista specialisti. In semintele de la Agrosel am si eu incredere. Chiar ofera semninte de calitate din care ies legume gustoase. Insa important aici e si solul – tipul lui, ingrasamantul, timpul alocat de ingrijire.
daca as avea o gradina, chiar as pune cateva legume pentru consum propriu! cat despre bio…nici eu nu cred ca ies chestii calumea din ceva nestropit, fie cat de putin
Ca sa ai legume bune, primul pas este sa plantezi seminte de calitate. Macar asta imi aduc si eu aminte de la bunica. Ea oprea de toamna seminte de la legumele din acel an, le usca si le pastra bine in pungi de ziar ca sa le planteze in primavara.
Din pacate nu am unde cultiva astfel de legume si trebuie sa ma multumesc cu ceea ce cumpar din piata, legume si fructe din care doar o mica parte sunt obtinute in conditii bio.
Sa stii ca asta cu bio e cam de ochii lumii. Chiar si taranii isi stropesc recoltele pentru ca altfel nu ar face nimic din cauza daunatorilor. Eu cultiv legume in gradina mea si chiar sunt bio, nu le stropesc niciodata cu nimic, dar toata ziua trebuie sa fiu printre ele.
Eu cumpar alimente bio atunci cand am ocazia. Chiar daca uneori este o strategie de marketing (se aplica produselor cosmetice in care chiar nu prea am incredere ca sunt bio), alteori ele chiar sunt produse de calitate (asa cum este iaurtul bio, iar carcotasilor le recomand sa verifice lista ingredientelor de pe un iaurt normal si unul bio). Cu legumele situatia e ceva mai sensibila. Eu imi doresc sa reusesc impreuna cu logodnicul meu sa ne luam un teren si sa cultivam cateva chestii, cat pentru noi asa. Nu ma agit din cauza pesticidelor, stiu ca e firesc ca ganganiile sa fie atrase de legumele delicioase. E clar ca aleg legumele plantate si ingrijite de mine, chiar si cu cateva pesticide, decat sa aleg legumele crescute in cine stie ce laboratoare, injectate pentru a creste in 7 zile cat altele in 7 saptamani.
Abia astept sa reusim sa avem bucatica noastra de teren unde sa putem cultiva cateva legume. Pana atunci, incercam din cand in cand sa cumparam legume de la micii agricultori din zona. 😀
La bunicii mei pot spune ca am legume bio, dar in rest e dificil de dat cu parerea. Foarte multi sustin ca au produse bio, dar cand te uiti la cum arata, la cat de bine sunt crescute parca nu prea iti vine sa crezi ca sunt chiar bio. In ultima perioada imi dau seama cat de bio sau nu e un produs in functie de cat de repede se strica. O rosie de tara nu tine cu lunile, in timp ce una crescuta de toate numai nu bio, te tine si 2 luni.
Am o gradina destul de mare, unde imi cultiv diferite legume. Eu le cresc, am grija de ele, nu le stropesc cu ambolut nimic si rezultatul final este unul multumitor. Am auzit de Angrosel, cumnatii mei cumpara seminte de acolo tot timpul.
Eu sunt fericita vara cand am legume bio pe car mi le cresc parintii la tara.Iarna este mai complicat…
Sa stii ca mi-as dori si eu sa am langa casa un petic de pamant ca sa0mi pot planta diverse pentru consumul propriu.