Mi-am dorit cartea asta de cand am vazut-o luna trecuta la Festivalul de carte si muzica organizat de Libris la Brasov. De fapt a fost cam singura carte care mi-a atras atentia acolo, poate si pentru ca eram setata pe modul: Cum sa descoperi artistul din tine si Picasso a fost si este un mare artist.
Asa ca imediat cum am avut ocazia am luat-o de pe Libris.ro unde avea un pret mult mai bun decat la festival. Si bine am facut pentru ca e o carte foarte buna, pitoreasca, care te face sa visezi si sa crezi ca minunile se pot intampla oricand. Cina cu Picasso de Camille Aubray e o poveste delicioasa despre arta si dragoste, despre delicii culinare si destine schimbate.
Cel mai mult m-a atras pictorul, omul, geniul, Pablo „Ruiz” Picasso chiar daca era un mare misogin care credea ca femeile sunt facute doar pentru ai darui placere si a avea grija de el.
Era excentric, orgolios, capricios, rasfatat, asa cum sunt majoritatea marilor artisti ai lumii si fascina femeile cu personalitatea lui, cu forta animalica pe care o emana si cu senzualitatea lui, chiar daca nu era un barbat frumos in adevaratul sens al cuvantului pentru ca era scund, bine facut, cu o privire care te sfredelea si te intimida totodata, cu parul care incepea sa-l paraseasca si cu modul lui foarte original de a se imbraca. Dar Picasso avea ceva ce multi nu au, avea pasiunea in sange si o punea in tot ce atingea.
Ondine la cunoscut pe marele pictor Pablo Picasso atunci cand el s-a retras, mai bine spus a fugit din Paris intr-un mic orasel numit Juan-les-Pins ca sa scape de un divort si un scandal monstru si sa-si recapete dorinta de a picta. Pe atunci Ondine avea doar 17 ani si parintii ei care detineau cea mai celebra si cautata cafenea din Juan-les-Pins: Cafe Paradis, au trimis-o sa-i duca mancare si sa-i gateasca personal lui Picasso, care inchiriase o vila retrasa si locuia in ea sub numele de Ruiz.
Ondine habar nu avea atunci ca asta o sa-i schimbe destinul, pentru ca ea nu era decat o copila naiva indragostita de un baiat de varsta ei pe nume Luc, cu care parintii nu erau de acord pentru ca era prea sarac asa ca el si-a luat lumea in cap si a plecat pe mare sa faca bani cu gandul sa se intoarca bogat si sa o ia de nevasta pe Ondine.
Dar timpul trecea si Ondine nu mai stia nimic de Luc si tot ce facea era sa mearga si sa-i gateasca lui Picasso care ia spus ca e un adevarat chef, cea mai buna bucatareasa pe care o intalnise vreodata si i-a cerut sa-i pozeze, asa ca Ondine, care era fascinata de acest barbat matur a acceptat si a devenit personajul din tabloul lui Fata cu ceas, o pictura ciudata asa cum erau pe atunci toate tablourile lui Picasso, care era inconjurat de femei(avea doua amante) si ii placeau marchizul de Sade, retetele lui Ondine si pictura(de fapt pictura era tot ce conta pentru el).
Asa ca i-a promis lui Ondine ca o sa-i daruiasca un tablou de-al lui a carei subiect era chiar ea denumit sugestiv: Fata la fereastra, un tablou care surprinsese atat de bine frumusetea si spiritul lui Ondine incat parea aievea.
Daca i-a daruit intr-adevar tabloul, daca au avut o relatie amoroasa si cum s-a terminat ea ve-ti afla doar citind cartea.
Acum eu sunt In cautarea lui Cezanne de Peter Mayle- un alt pictor la fel de celebru si controversat ca si Picasso.
Voi ce mai cititi? Va tenteaza aceasta carte? Daca vreti sa aflati mai multe despre Pablo Picasso gasiti aici o biografie foarte amuzanta si minunat ilustrata despre viata lui.
Am citit-o, mi-a plăcut foarte mult.
Si mie! 🙂
Imi plac la nebunie recenziile tale imi starnesc interesul si curiozitatea de fiecare data.
Felicitari! Cu siguranta voi trece si aceasta carte pe lista de weekend.
Ma bucur si sper sa te tentez in curand cu o noua recenzie.
Am vazut-o si eu printre noutatile editurii rao si de atunci o am pe lista de cumparaturi. Atat subiectul, cat si coperta ma atrag.
E foarte faina, cu retete picante si femei puternice.
Sunt pur și simplu fascinată de astfel de cărți. Cu siguranță o voi căuta pentru a savura pe îndelete ”culoarea”.
Merita sa sti. E atat de pitoreasca incat iti doresti o continuare.
Nu am citit-o si nici nu am citi nimic de la autoare. Am tot vazut ca e laudata, poate o sa o citesc si eu
Nu prea sunt pasionata de biografii, dar e destul de interesant sa descoperi lucruri noi despre oameni celebri ca Picasso. Tocmai am citit si eu o carte despre Coco Chanel.
Nu e o biografie, e mai degraba un roman pitoresc despre femei puternice, mancare buna, arta si dragoste.
Mie pana si coperta mi se pare tare interesanta.
Coperta m-a atras si pe mine cand am vazut-o la festival.
Mi-ar placea cartea asta, pare usurica, de vara! Mai ales in perioada asta, citesc tot ce prind!
Chiar este o alegere potrivita pentru vara.
Foarte interesanta recenzia ta. Mi-a placut mult
Pare interesanta cartea. Daca nu era recenzia ta nu cred ca mi-ar fi atras atentia 🙂
Aceasta carte este pe gustul meu, combina tot ce imi place mie de la o carte si in viata.
cred ca sunt prea feminista ca sa gasesc ceva bun in omul Pablo si cred ca am un mare handicap in a-i aprecia operele artistului Picasso din acelasi considerent. Stiu, problema e la mine dar probbail ca marii artisti sunt putin ciudatei 😉
Interesantă cartea, chiar as vrea sa aflu povestea.