Despre Marea Unire de la 1918 pe intelesul tuturor

Pentru ca se apropie 24 ianuarie si au trecut 160 de ani de la Mica Unire din 1859, ziua in care Tara Romaneasca s-a unit cu Moldova sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, e important sa celebram aceasta zi dar sa nu uitam de Marea Unire din 1918 de la Alba Iulia, cel mai important eveniment istoric si cea mai mare realizare a poporului roman.  Eveniment pe care il sarbatorim in fiecare an cu mare fast in data de 1 decembrie(Ziua Nationala a Romaniei).

Ziua nationala e o zi de sarbatoare care marcheaza cel mai important eveniment din istoria unui STAT. E ziua in care ne simtim mandri si fericiti ca putem striga cu voce tare: Traiasca, Romania Mare!

1 decembrie a devenit Ziua Nationala a Romaniei abia dupa Revolutie, cand romanii au devenit liberi si dornici sa isi onoreze istoria si traditiile si sa sarbatoreasca marea realizare a poporului roman: Marea Unire.

Marea Unire inseamna de fapt unirea Transilvaniei cu Moldova si Muntenia, un vis care pana atunci parea irealizabil.

Primul conducator al Romaniei Mari a fost regele Ferdinand I si Regina Maria, o regina iubita si respectata de popor, care a iubit Romania mai presus de orice.

Cele mai importante simboluri pentru romani sunt: drapelul, imnul national Desteapta-te romane, ales drept imn national dupa Revolutie pentru ca avea semnificatii aparte, pentru ca se cantase la razboi si revolutie si Ziua Nationala.

Drapelul a aparut pentru prima data in 1821 fluturat de Tudor Vladimirescu la Revolutie, iar culorile lui, rosu, galben si albastru simbolizeaza: rosu sangelui(fratie), galbenul ogoarelor(dreptate) si albastrul cerului(libertate).

Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu”.

Si chiar daca datele trebuie consemnate exact asa cum au fost, sunt doar niste date care nu ne spun nimic despre oamenii care au infaptuit Marea Unire, despre trairile lor si despre simtamintele care i-au animat in aceasta zi istorica.

Pentru asta exista cartile de istorie, ca sa consemneze istoria. Dar mai presus de toate exista o carte de capatai a tuturor romanilor, cartea despre Marea Unire de la 1918, pe care ar trebui sa o citeasca fiecare dintre noi, ca sa nu uitam de unde am plecat si unde am ajuns si chiar daca au trecut multi ani de atunci, Marea Unire nu se uita si trebuie sa-i vorbim despre ea cu patos si mandrie si generatiei viitoare ca sa fie mandri ca sunt romani si sa continue sa pastreze neintinate limba, traditiile si mai ales curajul care a schimbat Romania dea lungul timpului.

Trebuie sa existe o carte din asta in fiecare casa de roman, in fiecare biblioteca, pentru ca este despre stramosii nostri, despre noi toti, cei care ne dorim un trai mai bun in tara asta.

Exista si lucruri mai putin cunoscute despre Marea Unire de la 1918, cum ar fi:

  • Marea Unire s-a petrecut intr-o duminica, zi de sarbatoare atunci cand lumea se odihneste si chiar daca era foarte frig si batea vantul foarte tare, la Marea Adunare au luat parte peste 100 de mii de romani(lucru care astazi, pare imposibil, pentru o generatie care protesteaza si sarbatoreste orice eveniment pe Facebook).
  • Oamenii au mers la Alba Iulia cu familie si copii, fiecare dupa posibilitati, cu trenul, Mocanita, cu sania sau cu trasura.
  • Pe drum trenurile pline ochi de lume au fost atacate de unguri, dar asta nu ia oprit pe oameni sa ajunga la Alba.
  • Femeile au infiintat o miscare feminista, nu pentru a obtine drepturi egale cu ale barbatilor asa cum ati putea crede ci inspirate de Regina Maria sa lupte pentru libertate si unitate nationala. Ele considerau ca emanciparea reala a femeii nu poate exista inainte de emanciparea natiunii. Si astfel femeile si-au castigat dreptul de a fi reprezentate la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia.
  • Si minerii au pornit spre Alba Iulia, dar nu ca in anii „90” ci disciplinati si entuziasmati.
  • In acelasi timp cu Marea Unire a fost si o epidemie de gripa, care nu ia impiedicat pe romani sa iasa in strada si sa se bucure, chiar daca purtau la gat salbe de usturoi, despre care credeau ca o sa-i protejeze.
  • Romanii au sarbatorit Marea Unire cu sarmale, carne si paine, pentru ca pe atunci „zeama(ciorba de azi), carnea cu varză, brânza, sarmalele și prăjiturile erau cele mai comune bucate de sărbătoare pentru românii secolului trecut. Pâinea rămânea, indiferent de circumstanțe, un aliment obligatoriu. În timpul sărbătorilor, mesele trebuiau să fie bogate și să conțină bunătăți din carne de porc, de ovine sau păsări.”
  • După 1 decembrie 1918, România și-a dublat populația.

Voi stiati toate aceste lucruri despre Marea Unire de la 1918?

6 comentarii la „Despre Marea Unire de la 1918 pe intelesul tuturor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.