Atunci cand te hotarasti sa iti schimbi centrala termica veche sau iti montezi una pentru prima data ai o multime de intrebari fara raspuns si de cele mai multe ori te lasi influentat de reclamele TV in decizia ta de a cumpara o marca sau alta.
Insa cumpararea si instalarea unei centrale termice este o decizie extrem de importanta, care necesita putina cercetare, pentru ca e o investitie pe termen lung de care te vei bucura sau nu, in functie de centrala termica aleasa.
Primul lucru la care trebuie sa te gandesti este daca vrei o centrala termica pe gaz traditionala sau una in condensare? Care e diferenta veti intreba?
Centralele termice in condensare dau un ramdament mult mai bun pentru ca recupereaza o parte din vaporii de apa rezultati din gazele de ardere.
O directivă a Uniunii Europene interzice fabricarea și importul centralelor cu gaz simple, permițând însă vânzarea modelelor deja existente în stoc, iar asta inseamna ca nu vom mai putea achiziționa decât modele de centrale cu condensare.
Un al doilea criteriu de care trebuie sa ti cont atunci cand alegi o centrala termica este suprafata locuintei unde vei intala centrala termica. Daca ai o suprafata de pana in 150-200 de mp iti ajunge o centrala termica de 28 kW.
Daca suprafata e mai mare atunci trebuie sa te orientezi spre centrale termice cu puteri mari sau foarte mari. Si poti sa iei in calcul si o centrala cu boiler incorporat.
Alegerea unei centrale termice depinde si de tipul de combustibil folosit. Cele mai cunoscute si mai utilizate tipuri de centrale termice sunt:
- Centrale termice pe gaz
Gazul este un combustibil ieftin si convenabil atunci cand vorbim de sistemele de incalzire asa ca e prima varianta pe care o iei in calcul atunci cand iti alegi o centrala termica. Aceasta poate fi o centrala termica clasica sau in condensatie. Acestea din urmă au un randament extrem de ridicat. Centralele clasice au un randament de până la 92-94%, iar cele în condensare, o eficienţă de 107-109% datorită componentelor speciale ce permit recuperarea căldurii din condens. Diferenţa de preţ dintre o centrală termică clasică şi una prin condensație se va amortiza in timp.
In plus, o centrala termica pe gaz necesita lucrari minime de intretinere si de curatare.
- Centrale termice pe lemne
Daca locuiesti la casa poti opta pentru o centrala termica pe lemne, care da un randament foarte bun daca este corect montata si exploatata. Lemne se gasesc, la preturi accesibile si in plus e un sistem de incalzire ecologic, care protejeaza natura si ne protejeaza si noua sanatatea.
Singurul lucru de care trebuie sa ti cont atunci cand iti montezi o astfel de centrala pe lemne este montarea unui cos de fum adecvat si alegerea lemnului uscat ca si combustibil. E adevarat ca o sa ai mai multa treaba ca la o centrala termica pe gaz dar viata centralei termice va fi mai lunga.
- Centrale termice electrice
Centrala termica electrica reprezinta o solutie de incalzire rapida si eficienta. Pretul unei astfel de centrale este destul de mic putand fi instalata extrem de usor. Si puterea ei va fi folosita 100% datorita convertirii unui kW electric intr-un kW termic.
Cat costa instalarea unei centrale termice si accesorii?
Costurile instalarii unei centrale termice variaza in functie de mai multi factori cum ar fi: tipul, puterea, etc, dar pot ajunge pana la 8000 de lei, care includ instalarea, accesoriile, tevi, calorifere, etc, aprobari, bransare.
Nu trebuie sa uitati sau sa ignorati sistemele de siguranta pe care trebuie sa le aiba o centrala termica. Pentru un confort sporit, trebuie sa te asiguri că centrala pe care ai ales-o are funcții avansate pentru senzori de temperatură, control și supraveghere de la distanță (wireless) și programare.
Exista o serie de elemente care se regasesc mai ales la centralele termice de generatie noua ca acestea: https://www.quickshop.ro/centrale-termice-accesorii-c1-p1 :
- protectie la lipsa de gaz, asigurata prin electrodul de ionizare. O centrala termica ce functioneaza pe gaz necesita masuri suplimentare de siguranta, astfel incat, sa o poti utiliza in siguranta si sa eviti eventualele situatii neplacute provocate de acumularea de gaze in locuinta. Daca ii lipseste electrodul de ionizare poti folosi un detector de gaz pe care il instalezi in incaperea unde ai montat centrala. Centralele noi se opresc automat atunci cand exista o scurgere de gaze.
- protectie la lipsa de apa din instalatie, prin senzor de presiune. Majoritatea centralelor au implementat acest element de siguranta si in momentul in care scade presiunea apei centrala nu mai functioneaza si emite diverse semnale.
- siguranta evacuarii gazelor arse, realizata cu ajutorul ventilatorului si presostatului de aer, astfel incat acestea sa nu se raspandeasca in locuinta.
- protectia anti-inghet. Daca nu exista, atunci centrala termica trebuie instalata intr-o incapere incalzita.
Voi ce fel de centrala termica aveti in locuinta? Sunteti multumite de ea? V-ati gandit sa o schimbati cu una de ultima generatie? Daca da, va recomand magazinul QuickShop-Str Ciresului nr 14, Dragomiresti Vale, Ilfov. Telefon: 0765.277.006
Email: comenzi@quickshop.ro
Utile informațiile tale despre alegerea unei centrale termice.
Este atât de important să alegi centrala potrivită!
Mulțumesc pentru recomandări!
Multumim pentru informatii, sunt folositoare. Pe multe din ele nu le stiam.
Tocmai ce mi-am schimbat centrala de curand si a fost o decizie foarte buna.Centrala prin condensatie reduce consumul cu 25 %.Eu sunt foarte multumita de ea.