Functionarea sistemelor de aer conditionat

  • Cum funcționează un aparat de aer condiționat?
  • Care sunt părțile de bază ale unui aparat de aer condiționat?
  • Care sunt cele mai frecvente două substanțe frigorifice utilizate astăzi?

Este ușor de spus când vine vara. Mercurul din termometru se îndreaptă în sus pe măsură ce soarele bate, iar sudoarea se desprinde de pe fruntea noastră, pe măsură ce ne bucurăm de vremea mai caldă.

Deși mulți dintre noi așteptăm cu nerăbdare vara, nu ne place să transpirăm toată ziua. După ceva timp în soare, cei mai mulți dintre noi așteptăm cu nerăbdare un pahar de limonadă rece, în timp ce ne relaxăm în aerul rece generat de aparate. Despre ce vorbim? Aer condiționat, desigur!

Viața modernă nu ar fi la fel de confortabilă precum este fără tehnologia de climatizare. Administrația informațiilor despre energie estimează că aproximativ 87 la sută din toate casele folosesc o formă de aer condiționat. Dar mai exact cum funcționează aerul condiționat?

Ventilatoarele din interiorul unităților de aer condiționat aruncă aerul pe cristale de gheață polare magice pentru a crea briza rece de care ne bucurăm? Nu chiar! Secretul aparatului de aer condiționat este de a pune ceea ce știm despre știință să funcționeze pentru noi.

Aparatele de aer condiționat de perete performante au mai multe forme și dimensiuni, dar toate funcționează în același mod. În loc să pună aer rece în casă, aparatele de aer condiționat iau căldură dintr-o casă. Folosesc substanțe chimice, numite agenți frigorifici, care se pot schimba rapid și ușor de la un lichid la un gaz. Frigiderele îmbibă căldura în interiorul casei și o transportă afară, răcind casa într-un ciclu repetitiv. Cele mai frecvente două substanțe frigorifice utilizate astăzi sunt R-22 și R-410A. Din punct de vedere chimic, acești agenți frigorifici sunt cunoscuți sub numele de clorhidrofluorocarburi sau HCFC.

Cele trei părți de bază ale unui aparat de aer condiționat sunt evaporatorul, compresorul și condensatorul. Evaporatorul poate fi găsit pe partea de aer condiționat din interiorul casei, în timp ce compresorul și condensatorul sunt amplasate în unitatea exterioară.

Sursa foto: Photo by Tim Mossholder on Unsplash

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.