Izolarea podului cu spuma poliuretanica sau cu celuloza?

Standardul de construcție „Passivhaus” – Passive House (case pasive, în limba romana) este foarte strict în ceea ce privește consumul de energie și își propune sa aduca ca rezultat clădiri foarte confortabile, dar este parțial interesat  când vine vorba de felul în care este   făcută clădirea. Altfel spus, îi pasă de rezultatul final, nu de modul în care ai ajuns acolo. Există o logică și o știință reală în acest sens, dar am remarcat anterior că este doar un aspect al construcției verzi.

Exista așadar loc de îmbunătățiri? Se poate sa fim mai detaliată în cerințele noastre? Unii specialisti in construcții spun ca da – iar pentru asta, au adăugat criterii precum energia, toxicitatea și locația. Multe clădiri pasive sunt fabricate cu izolație din spumă poliuretanica, dintr-un motiv foarte bun: are o valoare R mai mare per inch și nu absoarbe umezeala. Dar, după cum s-a menționat de multe ori, este fabricată din combustibili fosili și este adesea tratată cu ignifugi toxici.

Un articol publicat recent aici arată în detaliu toate pericolele izolatiei cu spuma poliuretanice (si stirea din presa de la care a pornit):

 • niveluri riscante de formaldehidă
 • alte gaze foarte toxice
 • responsabile pentru otrăvirea caselor și punerea în pericol a tuturor celor care le trec pragul.

Izolația este o parte crucială într-o clădire ecologică, deoarece este esențială pentru reducerea consumului de energie a unei structuri. Acest lucru servește atât proprietarului imediat prin reducerea costurilor cu energia, cât și obiectivului mai mare de mediu, de reducere a gazelor cu efect de seră. Spuma poliuretanică pulverizată s-a dovedit a fi unul dintre cei mai eficienți izolatori de pe piață și este utilizată în mod regulat în clădirile care doresc să atingă necesități reduse de energie.

Totuși, un număr tot mai mare de constructori acceptă alte opțiuni de izolare și se îndepărtează de spumă de pulverizare.

Terry Pierson Curtis, consultant de mediu în interior, nu recomandă clienților săi pulverizarea spumei poliuretanice. Curtis are 20 de ani de experiență și testează aproximativ 100 de case pe an. „Pe termen lung, nu cred că știm cu adevărat efectele de a fi într-o casă”, a spus ea.

Curtis a spus că adevărata problemă este instalarea produsului (a spumei) într-un mediu necontrolat – adică în case reale, nu în condiții de laborator. Curtis estimează că numeroase lucrări cu spumă poliuretanica au probleme. Vrei ca asta să fie casa ta și familia ta sa aibă de suferit?

Institutul Passive House din SUA (dedicat  arhitecturii care necesită o utilizare minimă a energiei) este de acord cu Curtis. Organizația a considerat că spuma aceasta nu este adecvată în clădirile verzi.

Dacă ceva nu merge bine, spuma de pulverizare este extrem de dificil de îndepărtat, deoarece aderă prea puternic de pereți și știfturi. „Îndepărtarea acesteia este la fel de periculoasă ca și instalarea în casă”, a spus Curtis, mai ales că praful poate conține toxine nereacționate și este dificil de controlat.

 Exista alternative?

În loc de spumă pulverizată, se recomandă  izolarea celulozei, care poate fi utilizată ca material de umplutură „liber”, ca pachete dens sau chiar aplicată prin pulverizare. In strainatate, se folosește și izolatia din bumbac.

Atât izolația din bumbac, cât și cea din celuloza sunt de obicei tratate cu substanțe ignifuge pe bază de borat, care nu sunt considerate dăunătoare oamenilor ca ignifugii halogenații.

Devin O’Brien, proprietarul Brooklyn Insulation & Soundproofing, folosește atât izolație din celuloză, cât și din textil. O’Brien recomandă izolarea celulozei, deoarece este cea mai sigură instalare și este o alegere bună pentru persoanele care doresc să reducă la minimum toxinele din casa lor.

„Orice este mai bun decât spuma de poliuretan pulverizata”, a spus O’Brien. „Spuma este un produs pe bază de petrol care nu este sustenabil”.

Gaseste acum promotii si comparatii tehnice intre izolatia cu celuloza si alte materiale la www.izolatiinaturale.ro!

Iată care sunt primele avantaje pe care le remarca miile de clienți din Romania care au ales deja celuloza pentru pod sau mansarda:

 • Facturi reduse la energia folosita pentru incalzire

Platesti mai putin nu doar iarna, ci de-a lungul intregului an! In plus, casa ta “polueaza” mai putin!

 • Pui confortul pe primul loc

Vara, pastrezi mai usor o ambianta perfecta si un microclimat excelent pentru tine si familia ta, in mod natural, fara echipamente costisitoare de aer conditionat.

 • Sigur pentru tine si pentru mediul inconjurator

Izolatia naturala cu celuloza nu produse substante volatile periculoase, folosind doar materii prime reciclate. In plus, ai certificare ECO.

 • Adio galagie

O izolatie fonica excelenta, in pod, la mansarda sau in casa.

 • Stop focului, mucegaiurilor, insectelor si rozatoarelor

Garantat de producator si testat de mii de clienți în Europa!

 • Rapid de instalat

Celuloza se pompeaza facil din exterior, fără mizerie în casa, curte sau pod. In cateva ore, totul este gata!

Ai garantie de 30 de ani pentru materiale și manopera si promotiile la izolatii cu celuloza – cere o oferta chiar acum!

Publicitate

5 comentarii la „Izolarea podului cu spuma poliuretanica sau cu celuloza?

 1. Wow! Foarte interesant. Noi când am izolat podul am folosit, în păcate, varianta clasica. Nu știam de izolația din bumbac. Dar nu se știe niciodată când ne apuca renovarile. E bine de știut

 2. Uite ca habar nu aveam depericolele izolatiei cu spuma poliuretanica. Bine de stiut pe viitor, mai ales ca planuiesc sa ma mut la casa. O sa apelez fie la cea din celuloza, fie din bumbac.

 3. Cu spuma zic eu! La mine chiar urmeaza sa fac acest lucrur la casa. Sunt in cautarea unei persoane competente care sa si realizeze lucrarea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.