Influencer=cea/cel care exercita o influență asupra unei ființe sau a unui lucru.
Cand vorbesc despre influenta in mediul online am doua categorii de oameni la care ma raportez, care imi plac, si anume:
- Oameni pe care ii respect si din comunitatea carora fac parte in mediul online, pentru ca am multe de invatat de la ei in diverse domenii din viata mea
- Influencerii pe care ii stim cu totii de la televizor, cu o mare popularitate online(si/sau pe rețele sociale), cei care sunt invitati mereu pe diverse scene precum Webstock, Digital Divas, s.a.m.d, sunt in lumina reflectoarelor si apar peste tot. Exista si in aceasta categorie cativa influenceri pe care ii urmaresc si ii admir: Andreea Balaban, Ana Morodan, Otrava si Dana Rogoz, dar astazi vreau sa va povestesc despre cei din prima categorie, oameni cu influenta in mediul online, care au reusit sa stranga in jurul lor o comunitate si care ma inspira zi de zi prin ceea ce fac, ce scriu, ce spun.
Atunci cand m-am hotarat sa scriu acest articol am avut curiozitatea si indrazneala sa rog cateva femei cu un brand personal puternic in mediul online dar si in offline sa-mi raspunda la urmatoarea curiozitate:
Descrie acel moment când ai înțeles că ai un Brand Personal și puterea numelui sau a experienței tale a influențat decizia unui om necunoscut pe Rețele Sociale sau în Mediul Online.
- Mirela Retegan-pe care o stiti cu siguranta de la Gasca Zurli, femeia cu o energie neobosita si o pofta de viata nemaintalnita, cea la ale carei campanii particip cu tot sufletul. Imi amintesc cu drag de campania Adopta o mama, din luna februarie anul acesta, despre care am scris si pe blog. Tot Mirela la invatat si pe Dragos(baietelul meu) sa cante cu mare entuziasm: Am o casuta mica…ori de cate ori am fost la concertele ei.
„Nu identific acel moment. Dar zilnic mi se întâmpla să interacționez cu oameni care imi spun ca ii inspira ceea ce scriu. Primesc multe întrebări, oamenii imi cer sfaturi și împart cu bucurie din experiența mea”.
- Diana Mihaila-pe care am descoperit-o in cadrul comunitatii ei: Idei organizare, este primul specialist în organizare certificat internațional, iar Programul ei #MAREAORGANIZARE(la care am participat si eu cu mare entuziasm), care te ajuta sa-ti pui casa în ordine cu sens în 30 de zile a fost ales de Parlamentul European drept o inițiativă cu impact pozitiv pe scară largă. În 2019, Facebook a inclus-o pe Diana în rândul liderilor de comunități pentru grupul pe care l-a fondat, #IdeiOrganizare, careia m-am alaturat si alaturi de care am invatat sa-mi fac ordine in casa si in viata asemenea celebrei Marie Kondo, a carei carte am citit-o pe nerasuflate. E drept ca mai am mult de lucru, dar sunt sigura ca voi reusi.
„Sunt jurnalist de meserie, am responsabilitatea cuvântului scris și zis! La pachet cu această meserie vine și partea de brand personal. Mult timp biroul meu a fost la televizor. Asta era normalitatea pentru mine! Odată ce am migrat și către alte media, precum blogul și rețelele de socializare, și au devenit platforme de bază pentru conținutul creat, am simțit contactul și mai apropiat și mai nemijlocit cu cei care citesc și privesc rodul muncii mele. Grupul cu idei de organizare pe care l-am crescut pe Facebook este de departe cea mai complexă experiență ce mi-a fost dat să trăiesc până în acest moment din punct de vedere profesional. Interacțiunea directă, spontană, instantanee mă vitalizează, mă ține în priză. Nu este vorba doar despre influența mea, ci despre influența noastră ca și comunitate. Puterea de a ajuta, de a schimba, de a contribui este amplificat ÎMPREUNĂ”.
- Cristina Otel-care m-a invatat sa fiu recunoscatoare pentru tot ce am acum in viata mea, prin intermediul grupului ei de Facebook: Soul Bloomers’ Society, unde invatam sa ne exprimam emotiile si sa traim frumos. Este si autoarea blogului Cristina Otel, creatoarea podcastului Pauza de bine, participa la numeroase evenimente cum ar fi: Pandemia Made Me Do It, Social Media for Parents, s.a.m.d. Îmbinând neuroștiița cu elemente de psihologie pozitivă, face workshop-uri de Life Design, Rescrierea convingerilor limitative, Emotional Fitness, Grow Your Mindset, Well-being Made Easy, Personal Mastery, Soulful Leadership sau Team Synergy.
„Am devenit conștientă de cât de important e să mă ocup de brandul meu personal prin 2013 când făceam research pentru un curs de Personal Branding. Un pas important pentru mine ca profesionist a fost ca la finalul aceluiași an să îmi lansez propriul blog care împlinește deja 7 ani de Moș Nicolae. Blogul a evoluat odată cu mine și îmi rămâne și azi oglindă fidelă. Sunt recunoscătoare să pot ajuta prin conținutul pe care îl creez și că primesc des mesaje de la cititori sau ascultători că i-am ajutat. Care a fost prima oară când am înțeles că pot influența deciziile unor necunoscuți care mă urmăresc în social media nu știu. E foarte posibil să fi fost vorba de un părinte având în vedere că la început m-am concentrat mult pe acest tip de audiență.”
Dar influencerii sunt diferiti de la o generatie la alta. De exemplu, pentru fiul meu, in varsta de 9 ani, influenceri sunt Selly de la 5GANG, Andra Gogan si Dorian Popa, care sunt vloggeri, instagrammeri si se bucura de o mare popularitate in mediul online.
Chiar inainte sa scriu acest articol am vazut pe Facebook: Studiul HypeAuditor & MOCAPP pe nișa Influencer Marketing românească, care spune că 47% din influencerii români de pe Instagram și-au construit comunitățile utilizând practici frauduloase, precum follow/unfollow, comentarii neautentice, anomalii de creștere etc). Daca e asa, cred ca avem nevoie cu totii de cursuri unde sa invatam pe bune sa facem promovare online pe retelele sociale, mai ales acum, cand agentiile iti cer sa ai zeci de mii de foloweri ca sa te bage intr-o campanie.
In incheiere mai am o curiozitate, de data asta in ceea ce va priveste pe voi: Ce influenceri va plac si daca credeti ca datele acestui studiu sunt adevarate?
Pingback: Proba 24. Influencer Marketing și branding personal în România
Datele studiului sunt credibile, si eu stiu influenceri care au folosit metode neortodoxe de a creste. De placut imi plac multe persoane cu influenta in social-media, dar nu ma pot rezuma sa indic doar doua, trei nume, sunt multi care sunt buni in ceea ce fac.
Asa este, sunt foarte multi si foarte buni, dar eu i-am ales in special pe cei pe care ii stiu mai bine si care ma influenteaza zi de zi prin ceea ce fac.
Nu e usor să crești, dar ai o mare satisfacție când munca ta este apreciată și de folos multora.
Uite cum aflu si eu lucruri noi. Exceptand-o pe Mirela… habar nu aveam de restul.
Consider ca e foarte greu sa mai cresti in domeniul asta, suntem multi, unii mai buni, altii mai putin buni, acum asta e, sunt de acord cu tot ce am citit.
Da, cred ca era mult mai usor sa cresti acum 10 ani cand a inceput nebunia cu Instagram si erau mult mai putini. Acum ei se mentin pentru ca au pozitia consolidata, dar piata e suprasaturata.
Pe Mirela Retegan o urmaresc si eu. E un super om si imi place mult cat este de implicata in tot ce face.
Urmăresc mai multe persoane din mediul online, dar mai mult persoane de peste ocean… Îmi place mult vibe-ul lor și relaxarea pe care o afișează. În România este adevărat că majoritatea influencerilor au comunitățile crescute artificial prin diverse metode, deoarece e goana aceasta constantă după bani, produse și diverse avantaje… Eu sunt puțin cam dezamăgită de direcția pe care au luat-o lucrurile. Oamenii care chiar au un cuvânt de spus în mediul onșine și offline rămân într-un con de umbră deoarece ”le este luată fața” de cei care își cresc comunitățile artificial dăruindu-le smart TV-uri și așa mai departe…
Cred ca multi dintre cei care au legatura cu mediul online nu se regasesc acum in titulatura asta de influencer, care nu prea mai inseamna ceea ce scrie in dex.
Pingback: „Ce ne facem dom’le cu influencerii ăștia?” o intrebare care ne bantuie | Jurnalul iubirii