Atunci cand port o ie traditionala imi amintesc de bunica

ie traditionala

Zilele trecute a trebuit sa caut informatii pentru o compunere pe care o avea de facut fiul meu, care este in clasa a IV-a, despre motivele pentru care esti mandru ca esti roman? La prima vedere raspunsul pare destul de simplu, dar va asigur ca nu e deloc asa si singurul lucru care mi-a trecut prin minte atunci cand am auzit intrebarea a fos ia traditionala pe care o purta bunica mea, care a murit la 95 de ani imbracata in port popular asa cum a trait intreaga viata.

Sigur ca avem multe motive pentru care ne mandrim ca suntem romani doar ca in vremurile astea tulburi iti vin in minte tot mai putine, dar cand vezi pe cineva imbracat intr-o ie traditionala sau intr-un costum popular, nu ai cum sa nu te simti mandru ca esti roman si nu ai cum sa nu te emotionezi.

Pentru ca eu cred ca atunci cand nu-ti cunosti si nu-ti respecti trecutul si traditiile, nu ai nici un viitor.

Asta a fost si motivul pentru care astazi am ales sa scriu despre ia traditionala ca un tribut adus bunici mele, care a iubit-o si a purtat-o toata viata. Bunica s-a nascut in comuna Vrancioaia, un loc de legenda, foarte frumos din Judetul Vrancea si toata viata ei a trait simplu si frumos si a respectat traditiile si obiceiurile ca o buna crestina, ba mai mult a purtat doar portul popular din zona Moldovei, ea nu avea alte haine si nici nu-si dorea, pentru ca in Vrancioaia sunt foarte multi dintre cei in varsta care pastreaza inca traditiile si poarta ia cu aceeasi mandrie cu care noi purtam rochiile de seara.

Verisoara mea, care locuieste la Vrancioaia, a venit la Brasov asta vara si ce credeti ca purta? O ie traditionala din zona Moldovei, care cred ca avea 100 de ani. Nu mi s-a parut nimic mai frumos.

Pentru noi, romanii, portul popular e un motiv de mandrie, reprezinta una dintre valorile noastre nationale si e legatura cu stramosii nostri. Asa ca nu pot decat sa ma bucur atunci cand vad tineri imbracati in ia traditionala sau tineri care se casatoresc imbracati in portul popular. Chiar daca acum e la moda sub denumirea de etno, e bine ca tinerii incep sa aprecieze si sa caute pe la targuri de profil ia noastra traditionala.

Eu am primit cand eram mica mai multe ii de la bunica, dar spre rusinea mea nu am stiut sa le apreciez si le-am dat mai departe. Iar acum le caut si dau multi bani pe ele. Ma bucur atunci cand gasesc o ie traditionala din zona Moldovei, care imi aminteste de bunica.

Daca nu stiati, avem si o zi dedicata iei traditionale si costumului popular – 24 iunie, de Sânziene! In aceasta zi indiferent unde s-ar afla, fiecare roman trebuie sa imbrace ia traditionala! Cred ca e singura zi din an in care avem in ochi lacrimi de mandrie ca suntem romani. Bine, poate ca se mai intampla si de 1 decembrie atunci cand se aude imnul national sau Traiasca Romania Mare!

Un lucru e sigur: ia traditionala a devenit un trend. Insa cand s-a nascut ea si in ce imprejurari?

Cea mai veche reprezentare a portului autentic românesc este consemnată în Cronica Pictată de la Viena din 1358, care descrie bătălia de la Posada între regele Ungariei, Carol Robert de Anjou, şi voievodul muntean Basarab I. În acele imagini se observă clar portul autentic al bărbaţilor. Au cămăşi lungi, strânse la mijloc cu brâu sau centură, iţari, opinci şi căciuli din pielicele de oaie în cap.

Produs pentru necesităţi materiale imediate şi stringente, portul popular se confecţiona de femei pentru a avea cu ce se imbraca. Costumul traditional, indiferent de zona din care provine era dintr-o panza alba din in, cânepă sau bumbac pe care femeile au inceput sa coase diverse modele, pentru al infrumuseta.

In motivele tesute pe ia traditionala descoperim modele care prin maiestrie si diversitate spun povestea poporului roman: vorbesc despre credinta, modul de viata si despre cum gandeau stramosii nostri.

Eu am fost un copil fericit, pentru ca am amintiri dragi cu bunica mea imbracata in costum popular format din: ie tradițională, poale, catrință, brâu, bârneață, bundiță, opinci si batic înflorat. E o imagine pe care nu o voi uita niciodata!

Voi aveti bunici care pastreaza portul popular si traditiile si v-au transmis si voua dragostea pentru ia traditionala?

Publicitate

11 comentarii la „Atunci cand port o ie traditionala imi amintesc de bunica

  1. Bunica mea nu prea purta iie, dar avea haine crosetate de ea manual. Mie iile imi amintesc desigur de portul traditional si frumusetea costumelor romanesti.

  2. Mereu am fost fascinată de aceste superbitati. Nu mi-a fost dat să trăiesc în copilărie cu tradiții ce să aducă ia în fața, dar creez tradiții pentru ai mei copii.

  3. Am de la bunica mea si o ie si niste covoare cu modele traditionale atat de frumoase ca nu ma indur sa le pun pe jos. Imi tot spun ca atunci cand o sa renovez casa bunicilor o sa fac o camera in stil traditional romanesc unde o sa le folosesc pe toate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.