„Copilaria este acea scanteie magica ce te poate lumina toata viata.”-Cristina Elena Gheorghiu
Nu am mai citit demult o carte de psihologie practica asa ca am profitat de concursul celor de la Libris si mi-am cumparat cartea Parinti de nota 10, care speram sa ma pregateasca pentru adolescenta fiului meu.
Acum, dupa ce am citit-o, nu stiu daca m-a pregatit, insa sigur m-a linistit, aratandu-mi ca totul e trecator si ca oricate valuri ale vietii ar veni peste copiii nostri, noi trebuie sa ramanem neclintiti ca o stanca si bine ancorati in realitate.
Cu toti ne dorim sa fim parinti de nota 10 si simplu fapt ca ne intrebam cum sa facem asta demonstreaza ca suntem niste parinti buni, care invatam zi de zi sa facem lucrurile mai bine alaturi de copiii nostri.
Imi pare rau ca nu am citit cartea asta inainte sa nasc, pentru ca atunci nu m-as mai fi simtit atat de speriata si de pierduta ca nu stiu cum se creste un bebelus, care nu vine cu instructiuni de utilizare si nici nu se poarta ca in filme unde ii vedem mereu gangurind fericiti.
Asa ca am citit mai bine de jumatate de carte inainte sa ajung la copii si adolescenti si sa aflu ce se intampla in jurul varstei de 10-18 ani, atunci cand copiii incep usor, usor sa se indrepte spre adolescenta, care vine la pachet cu independenta, contestare a deciziilor si testarea limitelor.
Eu si fiul meu nu am ajuns inca in aceasta etapa, dar se intrevede la orizont si chiar daca nu pot spune ca o astept cu nerabdare, imi amintesc de ea din propria mea adolescenta si stiu ca e necesara in procesul de crestere si maturizare.
Iar pentru asta nu exista solutii universal valabile ci trebuie sa gasesti si sa improvizezi solutii adaptate familiei tale, solutii care sa te reprezinte si care sa-i ofere copilului repere si ancore atunci cand se duce sa infrunte necunoscutul.
Un vechi proverb celtic spune ca: „Viata unui om oscileaza cel mai adesea intre doua tendinte: tristete si plictiseala!” Tristete, adica sa nu fi si sa nu ai! Sa nu fii un mare muzician, un mare pictor, sa nu fii bogat…sa nu ai o femeie, un sot, copii…Sa nu ai o casa, o masina…Plictiseala este sentimentul care risca sa inlocuiasca foarte repede tristetea, odata ce suntem, odata ce avem. Esti plictisit ca nu ai femeia, sotul copiii la care ai visat, esti plictisit ca nu ai cea mai frumoasa masina, cea mai somptuoasa casa…
Cred ca parinti si copii deopotriva ar trebui sa invete sa:
- le placa ceea ce sunt
- sa le placa ceea ce au
Autorii acestei carti chiar stiu despre ce vorbesc pentru ca ambii au dea face cu copii si adolescenti. Jean Epstein este psihosociolog specializat in educatia parentala si Cecile Desmazieres-Berlie este psiholog clinician.
Voi cititi carti de dezvoltare personala si psihologie? Ce carte ati citit anul asta si v-a placut mult de tot?
Eu nu ma omor cu cartile de psihologie sau dezvoltare personala
O carte necesara parintilor!
Asa este, pentru ca te ajuta sa te relaxezi si sa iti dai seama ca nu trebuie sa faci totul perfect.
Cred că mi-ar plăcea să citesc cartea. Întotdeauna ai ce învăța din astfel de cărți.
Mulțumesc pentru recomandare!
Și eu am cartea aceasta pe lista de citit.
O carte foarte potrivita pentru orice parinte!
In ultimul timp m-am orientat catre alte genuri de carti, dar trebuie sa recunosc ca aceasta mi-a atras atentia