Recenzie: Curiozitati ale istoriei de Mihai Manea

recenzie de carte

Dupa cum stiti deja, nu prea citesc carti scrise de autori romani, dar de data asta ma bucur ca am avut ocazia si bucuria sa citesc Curiozitati ale istoriei, pe care am primit-o de la Editura Meteor Press, cu care am o frumoasa colaborare.

Cartea scrisa de Mihai Manea, nu doar ca mi-a starnit curiozitatea, dar mi-a si placut la nebunie, fiecare pasaj din ea, din mai multe motive:

  • pentru ca in scoala mi-a placut mult de tot istoria si am avut un profesor minunat
  • pentru ca, asa cum spunea Albert Einstein: „Nu am nici un talent anume. Sunt doar extraordinar de curios.”
  • cartea asta mi-a amintit de TikTok-urile lui AlinuTzu Decean: Stiati ca…

Insa, dincolo de motive, este o carte foarte buna, care poate fi citita atat de copii, cat si de adulti, cu aceeasi incantare.

Dupa ce am citit-o, mi-am propus sa scriu un articol, ca un fel de rubrica: Stiati ca…

De ce fac asta? Ca sa va starnesc curiozitatea. 🙂

10 curiozitati din istorie! Stiati ca…

  1. Inventatorul batistei a fost regele Angliei, Richard al II-lea, care a folosit o mica bucata de panza ca sa-si stearga nasul si fata, obiceiul lui fiind preluat de toti nobilii de la curte.
  2. In 1736 a avut loc in Marea Britanie, prima operatie de apendicita, iar cel operat a fost chiar regele George al II -lea de Hanovra.
  3. In timpul Razboiului Civil din SUA(1861-1865) atunci cand soldatii s-au intors de pe front victoriosi, fara sa fi suferit nici o infrangere sau pierderi de vieti omenesti, au scris pe o tablita O Killed, care a ajuns sa fie OK-ul din zilele noastre.
  4. In campia Salisbury din Marea Britanie, se afla ruinele megalitice de la Stonehenge, una dintre cele mai fascinante enigme ale istoriei. Nu se stie exact cand a fost construita, de cine si de ce.
  5. In Egiptul Antic, pisicile erau considerate animale sacre, si aveau propriul lor cult religios. Erau considerate ocrotitoare ale caminului si aducatoare de noroc.
  6. Primul joc de societate s-a numit senet(jocul trecerii), se juca de catre egipteni in anul 3100 i.Hr. si semana cu tablele de astazi.
  7. Primul imparat al Chinei a fost Qin Shi Huangdi, care a domnit intre anii 221 si 210 i.Hr. El a pus bazele dinastiei Qin, de unde provine numele tarii si a reusit sa unifice toate teritoriile chineze.
  8. Primele Jocuri Olimpice au avut loc in anul 776 i.Hr. in Grecia Antica, in orasul Olympia, in cinstea lui Zeus, si aveau voie sa participe doar barbatii de origine greaca.
  9. Gemenii Remus si Romulus au intemeiat Roma in data de 21 aprilie 753 i.Hr. dupa ce Romulus l-ar fi ucis pe Remus in timpul unei certe despre amplasarea viitoarei asezari numite Roma, care a pus bazele unui imperiu ce a dominat istoria si civilizatia  Antichitatii.
  10. Pentru rolul lor providential in salvarea Capitoliului, gastele au fost asociate zeitei Iunona, hranite si intretinute de Stat. In fiecare an se organiza o sarbatoare a gastelor si o gasca sacra era plimbata intr-o litiera luxoasa prin oras.

Aceasta carte nu face altceva decat sa ne dezvaluie caracterul ciudat, sangeros, surprinzator, interesant al istoriei, din care eu v-am dezvaluit doar cateva franturi si ma opresc aici, nu inainte sa va spun ca niciodata pana acum, istoria nu mi s-a parut atat de fascinanta.

Voi ati citit cartea? Vreti sa aflati alte Curiozitati ale istoriei?

5 comentarii la „Recenzie: Curiozitati ale istoriei de Mihai Manea

  1. Chiar este o carte interesantă! Mulțumesc că ai împărtășit opiniile, dar și câteva cuvinte despre carte. Mi-a păcut mulot și ce am aflat din ”Știați că” pe care le-ai scris!
    O recomandare de care voi ține cont, cu siguranță!

  2. Nu prea am citit carti de istorie pana acum. Cred ca sunt singurele pe care le-am ocolit. Poate ca ar trebui sa imi fac curaj

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.