Luxul la rang de arta

Fără oameni, luxul ar fi un concept inexistent. Tot oamenii sunt cei care dau definiţia luxului şi nu dicţionarele, pentru că dincolo de bunurile materiale, de o viaţă mai mult decât confortabilă şi de strălucirea obiectelor din jur, luxul este un  modus vivendi, un alt fel de a privi lumea.
Luxul pentru romani reprezinta statutul lor in societate ,din cauza asta simtim nevoia de a purta haine de firma, chiar si fakeuri sperand ca nimeni nu o sa-si dea seama, ne cumparam cele mai tipatoare haine,masini, mergem in vacante extravagante ,ne construim case care seamana cu niste palate construite de un artist orb,nu stim cand sa ne oprim inainte sa dam in penibil.
Sunt si oameni bogati si frumosi la suflet care au fost educati sa iubeasca luxul ,arta,frumosul in general si care investesc in obiecte de arta, expozitii, in tinerii artisti, care colectioneaza obiecte rare si cu o valoare imensa.
Si cum arta nu ar exista fara artisti ,iar in ziua de azi sa fi artist e un lux pentru ca trebuie sa urmezi o scoala de profil, sa investesti multi bani in materiale, in expozitii si sa ai din ce trai pana cand reusesti ssa devii cunoscut intr-o lume plina de „artisti”.
Pe de o parte se afla artistii muritori de foame, care ajung cunoscuti uneori abia post mortem si nu afla niciodata ce e ala lux, sau si mai rau renunta la talent complacandu-se intr-o viata mizera pentru ca nu-si permit o expozitie.
Pe de alta parte oameni cu bani care traiesc in lux dar nu stiu sa se bucure de el asa cum trebuie si cad in extrema cealalta: in vulgaritate. Putini dintre ei fac diferenta intre arta si lucru fara valoare, de cele mai multe ori crezand ca ce este frumos e si valoros . Si pe noi romanii ne mai urmareste ceva:spiritul de turma, nu suntem educati in ceea ce priveste arta si bunul gust dar ne pricepem la copiat. Si copiem casa vecinului adaugand la a noastra doua camere in plus, masina vecinului, dar a noastra va fi o culoare mult mai tipatoare clar, nevasta vecinului, dar a noastra va fi intolita din cap pana in picioare cu denumiri de firma purtate ostentativ, pentru ca toate aceste criterii inseamna pentru noi lux si ne dau valoare in fata celorlalti.
Dar pentru multi dintre noi si cea mai mica achizitie a devenit un lux si e cam greu sa facem diferenta.
Pentru mine lux inseamna sa-mi pot permite sa merg in vacanta, sa vad lumea, sa vizitez locuri istorice, muzee, sa-mi pot cumpara o haina de calitate care sa nu se strice la prima spalare, sa pot sa iau masa la un restaurant elegant si sa merg la teatru, sa am bijuterii valoroase, tablouri pictate de artisti talentati ,nu neaprat cunoscuti si carti de colectie.
Cred ca trebuie sa gasim un echilibru intre cele doua extreme si atunci vom putea ridica luxul la rang de arta!
Dar pentru asta avem nevoie de educatie in aceasta privinta. In scoala nu se cultiva pasiunea pentru creatiile marilor artisti ai lumii: Picasso, Brancusi, Michelangelo,Eminescu,s.a.m.d si atunci nu ne ramene decat auto educatia dar multi dintre noi suntem prea absorbiti de goana noastra dupa lux.
In aceasta lume confuza Elegantine este radiografia pietei de lux autohtone, analizează produsele şi serviciile premium din România prin analogie cu trendurile şi inovaţiile pe plan internaţional.
Urmând maximele chaneliene, Elegantine promovează opusul vulgarităţii şi nu neapărat al sărăciei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.