Atunci cand copilul tau nu vrea sa citeasca, plateste-l sa o faca si vei vedea ca peste ani se va dovedi cea mai buna investitie pe care ai facut-o vreodata.
In ziua de azi copiii sunt atat de prinsi de noile tehnologii, atat de absorbiti de jocurile din lumea virtuala incat nu mai vor sa auda de carti. Ce poti face tu ca parinte in aceasta situatie?
1. Poti sa-i dai cate 1 leu, 10 lei, 20 lei, orice suma pe care ti-o poti permite, pentru fiecare carte pe care o citeste si poate sa discute coerent despre subiectul ei si vei vedea ca intr-o zi nu iti vor mai ajunge banii, pentru ca va citi din ce in ce mai multe carti.
2. Poti fi tu insuti un exemplu pozitiv pentru copilul tau, care daca te vede pasionata de lectura, se va intreba ce gasesti atat de interesant acolo si va dori sa afle si el. O carte citita, e o caramida pusa la temelia educatiei lui.
3. Citeste-i tot timpul povesti, inca de cand e doar un bebelus si pare ca nu intelege nimic, dar la aceasta varsta copii absorb informatia cu o viteza uluitoare. Alege colectia de carti: Pixi, aparuta la Editura ALL, alcatuita din carticele educative, ce se adreseaza copiilor intre 3-7 ani, unde alaturi de spiridusul Pixi si prietenii lui, animalele din padure, va invata foarte multe lucruri despre tot cel inconjoara, si cititul va deveni o joaca de copii.
Pixie Stie TOT. Pamantul, o alternativa la privitul la televizor, pentru ca povestile de acolo prezinta lumea intr-o forma foarte atractiva, colorata, educativa, pe intelesul copiilor si ii indeamna sa fie creativi si sa se joace. Pentru ca pana la urma, copilaria inseamna joaca!
4. Daca copilul tau e pasionat de tehnologie, cumpara-i un eBook Reader si astfel va fi tot mai atras spre lectura, prezinta-i acest gadget ca pe o noua carte de aventuri, cu ajutorul careia poate descoperii lumea.
Dar consider ca atunci cand e vorba despre adolescenti e mult mai greu sa-i atragi spre lectura, sa-i motivezi si sa-i faci sa inteleaga ca o carte citita e o batalie castigata, pentru ca le dezvolta imaginatia si ii ajuta sa se descurce in orice situatie.
Eu as propune ca scolile sa initieze o campanie cum a fost cea din 2008, a trupei Parazitii – Instigare la cultura, pentru ca adolescentii isi aleg modele dintre cei care apar la tv, VIP-uri, cum ne place noua sa spunem, asa ca as contacta o trupa cunoscuta, sau mai multe, si le-as propune sa faca un cantec al carui mesaj sa fie: Cititul creeaza dependenta, si totodata sa se organizeze cluburi de carte in scoli, si un concurs, iar adolescentii „toba de carte” sa apara intr-un videoclip alaturi de formatia lor favorita, de asemenea, sa se organizeze in mai multe orase ale tarii, concerte subventionate de primarii si la care biletul de intrare sa fie o carte, care sa fie ulterior donate copiilor fara posibilitati.
„Iubesc cărțile, apropo, mai mult decât filmele. Filmele îți spun ce să gândești. O carte bună te lasă să-ți alegi singur o parte din gânduri. Filmele îți arată casa roz. O carte bună îți spune că există o casă roz și te lasă să decorezi tu o parte din ea, poate modelul de acoperiș sau să-ți parchezi mașina în fața casei”. – Karen Marie Moning
ce bine ca mi-ai spus o sa-i cumpar si eu fetitei mele
interesant
Îmi place ideea transmisă de postarea ta. Însă aș avea mai multe pretenții din partea unui om care pretinde că citește, în ceea ce privește gramatica și scrierea corectă. De exemplu, „Daca copilul (sună cel puțin deranjant) tau nu vrea sa citeasca, plateste-l sa o faca si vei vedea ca peste anii (!!) se va dovedii (în niciun caz nu se scrie așa) cea mai buna investitie pe care ai facut-o vreodata.
In ziua de azi copii (copii este doar plural, aici lipsește un articol hotărât i, deci copiii) sunt atat de..
Nu vreau să fiu înțeleasă greșit, nu sunt aici să critic. Vreau doar să promovăm idei frumoase, dar să o facem în mod corect. 🙂
Multumesc foarte mult pentru comentariu,stiu ca fac greseli gramaticale,pe care nu prea le corectez din lipsa de timp. Apreciez foarte mult cand cineva imi spune unde am gresit, ca sa pot corecta.
o idee buna
Ar fi bine daca in locul psudo-modelelor de pe la TV s-ar crea copiilor o dependenta de carte , de cultura ….
Ideile si sugestiile tale mi se par foarte bune! Ma bucur, insa, de un copil caruia ii place sa citeasca si sper sa ramana si peste ani cu acest obicei.
Ideile tale sunt foarte bune insa nu sunt de acord cu platitul pentru a citi. Chiar nu. Pai daca procedam asa, vom ajunge intr-un moment in care nu vor dori sa faca absolut nimic daca nu le dam bani, ceea ce nu va fi ok…
Sunt de acord cu tine, pe de-o parte dar in acelasi timp cred ca situatiile disperate, cer masuri disperate:)