Cum sa alegi bicicleta potrivită pentru copilul tău

bicicleta1

Inca de la varsta de 3 ani, parintii pot incepe cautarea bicicletei perfecte pentru copil.

In general, mersul pe bicicleta este recomandat tuturor copiilor. Dar numai insotit de echipamentul de protectie, format din casca de protectie, cotiere si genunchiere.

Mersul pe bicicleta este un sport de rezistenta, deci este ideal pentru inima, plamani si sistemul cardiovascular. Este unul dintre putinele sporturi care nu tin cont de  forma fizica a celui mic.

Patru reguli de baza in alegerea bicicletei pentru copii

1. Alege bicicleta in functie de materialul din care este facut cadrul – eu le prefer pe cele din aluminiu pentru ca sunt mult mai usoare.

2. Desi multi nu stiu acest lucru, criteriul de baza care diferentiaza bicicletele de baieti de cele de fete este unul singur: teava superioara sudata, la bicicletele pentru baieti. Dar exista si biciclete si triciclete unisex.

3. Indiferent de varsta, ai grija ca pedalele bicicletei sa fie cat mai late si cu suprafata aderenta. Este posibil, mai ales la inceput, ca celui mic sa ii alunece piciorul de pe pedala, caz in care suprafata aderenta il ajuta.

4. Fii foarte atent la jante in momentul achizitionarii bicicletei. Multe biciclete ieftine au jantele descentrate, iar cel mic nu poate frana cum trebuie.

Acestea sunt caracteristicile generale, dar bicicletele difera in functie de varsta. Astfel, daca pentru copiii cu virsta intre 2-3 ani sunt recomandate, scuterele si  tricicletele cu sau fara pedale, cu diametru de pana la 14 inch (36 cm), prescolarii cu varste intre 3-5 ani se pot aventura pe o astfel de bicicleta de 16 inch (41 cm)! Ajunsi la varsta de 7 ani, au nevoie de o bicicleta noua, cu roti de 20 inch (50-51 cm), urmand ca de la 10 ani in sus sa isi schimbe bicicleta cu una de 26-28 de inch (66-70 cm). Multi parinti nu isi pot imagina o bicicleta pentru copii fara roti ajutatoare. Atentie, insa! Ele sunt recomandate strict categoriei de varsta 3-7 ani, cu diametrul maxim al rotilor de 20 de inch.

Bicicletele de oras au avantajul accesoriilor, care ii atrag pe copii, dar si al ghidonului si al seii reglabile. Marele avantaj al flexibilitatii acestor doua elemente este faptul ca le poti adapta inaltimii copilului tau.

Daca vrei sa ii cumperi copilului o bicicleta sau o trotineta, de tipul celor de aici, alege una colorata si/sau cu inscriptii si personalizeaz-o in functie de personalitatea copilului pentru ca acesta sa se simta cat mai comfortabil atunci cand o foloseste.

Tu, de ce criterii tii cont atunci cand ii cumperi celui mic o bicicleta?

5 comentarii la „Cum sa alegi bicicleta potrivită pentru copilul tău

  1. Bun articol. Si eu sustin sportul. Cred ca atunci cand copiii se obisnuiesc de mici cu sportul, ajung sa creasca si sa-l practice in continuare, optand totodata pentru un stil de viata sanatos.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.