Avem democratie, vrem meritocratie

Democratia e un subiect dezbatut din greu, mai ales acum ca se apropie perioada alegerilor si toata lumea bate moneda cu principii democratice, democratie bazata pe meritocratie, ceea ce nu exista in tara noastra in momentul asta si ceea ce am avea nevoie ca si natie ca sa ne dezvoltam, sa crestem si sa avem in sfarsit locul pe care il meritam intre celelalte State ale Uniunii Europene.

Daca se va intampla acest lucru odata cu viitoarele alegeri, greu de spus, greu de crezut, pentru ca desi Romania se afla la al saptelea regim democratic instaurat dupa Revolutia din decembrie 1989 inca mai avem foarte multe lucruri de invatat si de infaptuit ca sa ne putem numi un Stat cu adevarat democratic.

De aici si revolta, nevoia unui referendum care sa schimbe lucrurile, petitiile online tot mai numeroase si pe teme spinoase cum ar fi: sanatatea, drepturile persoanelor cu handicap, alocatiile pentru copii, nevoia de a ne simti in siguranta in propria noastra tara ca sa nu mai fim nevoiti sa plecam si sa fim „slugi la straini”.

Cred ca democratia la noi este prost inteleasa atat de popor cat si de cei care ne conduc. Dar ce reprezinta pana la urma democratia?

Giovani Sartori a scris în mod amuzant că:” Democrația este numele pompos a ceva care nu exista” iar ex-președintele brazilian Jose Sarney a afirmat tot în glumă că „Democrația este sistemul care îți permite să îți faci valizele”.

Dar ea este pana la urma o forma de guvernare bazata pe principul ca puterea apartine poporului. Asa sa fie oare? Eu tind sa fiu de acord cu Karl Marx care spunea ca: „Cei asupriţi sînt lăsaţi să hotărască o dată la cîţiva ani care anume din reprezentanţii clasei asupritoare îi va reprezenta şi îi va călca în picioare în parlament!”. Pentru ca da, avem drept de vot, il folosim, dar mereu iese cine trebuie si atunci ajungi sa te intrebi ce rost are?

In ultimii ani, evenimentele şi schimbările care au avut loc în Romania au aratat ca suntem un Stat democratic, dar care nu respecta drepturile cetatenilor sai si care are probleme grave in urmatoarele domenii:

  • migratia populatiei(emigrarea) la care recurg tot mai multi dintre noi in cautarea unui trai decent pentru ca asa cum spunea deunazi un prieten: „Din cauza situatiei de maxima precaritate prin care trecem ca natiune, pentru ca Romania isi tradeaza in mod frecvent valorile, ti-e frica sa te gandesti la viitor si singura solutie viabila pentru visele tale ramane emigrarea”
  • problemele de mediu si aici nu ma refer doar la faptul ca se fura ca in codru si din codru ci la mult mai mult, la educatie si bun simt, acele insusiri care odata dobandite te impiedica sa arunci gunoaie pe jos, sa lasi animale pe strada, sa defrisezi padurile, sa ocupi locul unei persoane cu handicap, etc
  • slabirea solidaritatii intre oameni, am devenit indiferenti si individualisti, nu ne uitam mai departe de propria persoana, familie, casa, pe principiul: Ce nu ma afecteaza, nu ma intereseaza
  • neincrederea in institutiile Statului si in cei pe care i-am ales sa ne conduca, pentru ca asa cum spunea cineva intr-o reclama electorala am ales mereu raul mai mic, fiindca nu aveam de unde alege

De ce s-a ajuns la asta? Pentru ca cei care candideaza nu sunt pusi acolo pentru meritele lor ci pentru ca stiu pe cine trebuie si au puterea pe care le-o da banul.

Si atunci ce ne ramane de facut? Sa luptam in continuare cu morile de vant precum Don Quijote de la Mancha, sa incercam noi ca indivizi sa facem o schimbare, pentru ca schimbarea incepe cu noi: cu faptul ca noi nu mai aruncam gunoaie pe jos si ne educam si copiii asa, cu faptul ca noi nu mai folosim brazi adevarati de Craciun, cu faptul ca noi mergem la vot chiar daca nu cu inima deschisa, dar constienti ca trebuie sa ne exercitam un drept castigat in 1989 cu moarte si sange, cu faptul ca noi ajutam alti oameni prin donatii si voluntariat, s.a.m.d.

Pentru ca pana la urma poporul suntem noi nu cei care ne conduc, nu un regim fie el democratic sau nu si asa cum o casa e primitoare sau intunecata in functie de cei care locuiesc in ea asa e si o tara si poate atunci cand aceste schimbari vor avea loc la o scara mai mare, o sa fim in sfarsit condusi de cei pe care ii meritam.

Este foarte adevarat ca au intervenit schimbari majore in cei 30 de ani care au trecut de la Revolutie, ca societatea romaneasca are o alta fata, una mai trista, dar si mai multa libertate de a face, de a spune, de a gandi, ceea ce ne-a lipsit enorm inainte de 1989. Din pacate, valorile morale si culturale s-au deteriorat enorm, oamenii au devenit tot mai flamanzi de bani au au uitat sa se bucure asa cum o faceau odinioara din orice, au uitat de sufletul lor.

Si pe astfel de lucruri nu se poate cladi o societate sanatoasa, fie ea democratica sau nu. Eu vad democratia din Romania ca pe un fel de baba oarba: uite-o, nu-i, dar in acelasi timp nu pot sa nu remarc schimbarile aparute in urma unor masuri de consolidare a Statului de drept, adoptarea unor legi care promoveaza drepturile cetatenilor si incurajeaza economia, munca ONG-urilor care se implica in diverse domenii si produc o schimbare in bine, platformele care militează pentru implicarea cetățenilor în viața comunității, asa cum este si Democracy Mania, o comunitate de oameni care cred în democrație și în valorile acesteia, care au înțeles că dezvoltarea propriei națiuni reprezintă responsabilitatea fiecăruia și că viitorul se află în mâinile noastre, ale tuturor.

Voi va doriti o schimbare in Romania? Si daca DA, ce faceti pentru asta?

Articol scris pentru SuperBlog 2019

Surse de informare: scritub.com

living-democracy.com

wikipedia.org

Petsonality

13 comentarii la „Avem democratie, vrem meritocratie

  1. Cred că oricine își dorește o schimbare. Eu merg mereu la vot și încerc să nu încurajez comportamentul neadecvat, precum mita.

  2. Înclin să cred că schimbarea începe in primul rand cu noi, degeaba avem așteptări când nu facem nimic in privința asta.
    Eu ies la vot!

  3. Cred ca toata lumea isi doreste o schimbare in bine. Dar cred ca ar trebui sa facem fiecare cate ceva pentru asta.

  4. Pingback: Proba 14. Democrația în România, între vis și realitate

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.