Vacantele Epocii de Aur vs vacantele secolului 21

A venit frigul si odata cu el dorul de vacanta, de stat pe plaja fara nici o grija, undeva la mare, la soare. Si cum pe litoralul romanesc in luna noiembrie asa ceva nu este posibil, dorintele mele se indreapta spre Grecia, de care m-am indragostit iremediabil acum 3 ani si unde ma intorc de fiecare data cu acelasi entuziasm si dor.

Insa de data asta lucrurile s-au petrecut un pic altfel, fiindca am descoperit o „masina a timpului” numita Nostalgie care m-a dus inapoi in timp in vara anilor „70-80” asa numita „Epoca de Aur” atunci cand romanii stiau sa se bucure cu adevarat de un sejur pe litoralul romanesc si aveau si de ce, pentru ca existau foarte multe atractii la care aveau acces doar in vacantelele pe litoral.

Pentru mine intoarcerea in timp era ca un fel de vacanta fiindca eu nu am prins acei ani(de fapt i-am prins dar nu eram suficient de mare ca sa-i si constientizez) asa ca totul era nou in jurul meu: felul in care se imbracau oamenii, nuditatea copiilor pe plaja, felul in care stateau toti nemiscati la poze, ca sa nu iroseasca filmul din aparatele de fotografiat Laica, spectacolele de varietati, s.a.m.d.

Sejur pe litoralul romanesc in anii „80”

M-am oprit la  barul Melody din Mamaia si am inceput sa privesc cu atentie in jur: oamenii erau veseli si entuziasmati, vorbeau unul cu altul si pareau bucurosi de companie asa ca m-am asezat la masa cu o familie numeroasa venita in vacanta de la munte(din Brasov) si am inceput sa povestim despre una, despre alta. Deodata am simtit nevoia sa le povestesc despre vacantele in strainatate si am tesut o poveste ca sa nu par nebuna: le-am spus ca tata e ambasador si calatorim mult, ca locul nostru de vacanta preferat e Grecia, in special Insula Corfu si ca in strainatate lumea e altfel, lucrurile se fac diferit, mult mai usor. Ma priveau cumva mirati dar si sceptici, dar pana la urma „mirajul strainatatii” a invins si au inceput sa-mi puna tot felul de intrebari:

-Daca in strainatate lumea ia biletele tot prin sindicat si doar pentru un sejur pe an? Si nu le-a venit sa creada cand le-am spus ca puteai sa-ti iei oricate sejururi doresti, sau cate iti permiti, ca poti profita de o multime de Oferte Early Booking ca sa platesti mult mai putin cu pana la 300 de euro pe camera, asa cum am facut eu atunci cand am fost anul trecut in Grecia si am luat o vacanta in Insula Corfu, o destinatie foarte cautata si apreciata pentru mancare, peisaje si distractii, pentru plajele foarte curate si apa cristalina, insa ei mi-au spus ca si noi avem distractie cat cuprinde pe litoralul romanesc: cluburi de noapte, spectacole cu marii nostri artisti, sporturi nautice si sali de bowling.

Sejur in Grecia Insula Corfu-2019

-Au faleze ca in Costinesti? Le-am vorbit despre Promenada Liston, care seamana cu strazile din Paris, despre tavernele grecesti foarte primitoare unde oamenii stau la masute asezate in strada, despre Farul de pe deal, de unde poti face fotografii spectaculoase(le-am si aratat cateva), despre berea artizanala, inghetata absolut delicioasa si pastele cu sos si ei mi-au povestit despre pepsi, salamul de Sibiu, mici si fripturi senzationale, cum doar pe litoral gasesti.

Am continuat totusi povestea mea despre cea mai cunoscuta agentie de turism online: Christian Tour, unde gasesti cele mai bune oferte fara sa pleci de acasa, un lucru destul de greu de inteles pentru ei care obtineau biletele de vacanta prin sindicat, si mirarea lor a crescut atunci cand le-am spus ca pot sa-si ia o vacanta in straintate cu plata in rate fara dobanda, cu cardul de credit(ce e ala???), pentru ca ei isi cumparau doar mobila in rate. Nu intelegeau nici conceptul de a plati un sejur in rate(daca nu ai bani de vacanta stai acasa) si faci plaja pe camp. 🙂

Am renuntat sa mai conving oamenii ca in viitor va fi mai bine dupa ce mi-am dat seama ca sunt totusi zeci de ani de schimbari pe care nu-i poti intelege si asimila in cateva minute fiindca diferentele sunt mult prea mari: de la mijloacele de transport(fiindca in anii „70-80” trenul era singura optiune), nu exista sa mergi undeva cu avionul, doar cei cu functii importante sau artistii aveau acest privilegiu, acum avem hoteluri de lux la alegere si pretentiile noastre sunt mult mai mari, pe cand ei se bucurau si de o camera dubla cu dus, fara seif, obiecte de toaleta gratuite, frigider si aer conditionat.

Nu exista varianta all-inclusive(platesti odata si mananci si bei cat vrei), dar spre deosebire de viata de zi cu zi in vacanta pe litoral te puteai bucura de mancaruri la care altfel nu aveai acces.

Si distractiile pe litoral erau diferite dar aveau cateva lucruri in comun cu cele de acum: sporturile nautice, cluburile, felul in care lumea statea ca sardelele pe plaja si aglomeratia de la terase.

Cred ca masina timpului s-a stricat sau s-a scurtcircuitat pentru ca m-am trezit deodata inghetata bocna in 2019 iarna si mi-am dat seama ca sunt o norocoasa ca acele vremuri raman pentru mine doar un vis frumos, pentru ca mie imi place mult de tot sa calatoresc si sa zbor cu avionul si firea mea aventuroasa nu ar fi fost satisfacuta de posibilitatile limitate ale acelor vremuri demult apuse si nu as putea niciodata sa traiesc fara Google si fara accesul la sejururi in tari mult mai calde decat Romania.

Voi ati prins „Epoca de Aur”?? Va amintiti vacantele pe litoral?

Articol scris pentru SuperBlog 2019

Surse foto: Arhiva personala si Pixabay.com

7 comentarii la „Vacantele Epocii de Aur vs vacantele secolului 21

  1. Nu am prins epoca de aur, eu sunt născută în ’87 și marea am văzut-o abia la 20 de ani. Însă părinții mei au fost în tinerețea lor, iar tabloul conturat de tine e fix îmi povesteau și ei. Chiar au și câteva poze făcute prin Costinești.

  2. Si acum tin minte cat de incantata eram sa vedem marea pt prima oara din tren. Ni se parea ceva super fain sa mergem la mare si ne bucuram din plin.

  3. Interesantă paralelă! Am prins vremurile acelea, erau frumoase în felul lor și oricum, marea, muntele și băile erau singurele locuri în care puteam face concedii sau vacanțe. Acum, iubesc Grecia, Tenerife, Slovena și multe alte destinații. Contează doar posibilitatea de a ajunge în aceste destinații.
    Succes!

  4. Pingback: Proba 27. Vacanțele estivale de acum vs. vacanțele de altădată

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.