Prize si intrerupatoare electrice bine plasate, in siguranta completa, si bucataria devine perfecta!

Tocmai v-ati mutat si doriti sa renovati bucataria, astfel incat sa corespunda celor mai inalte standarde? Ori construiti o casa si doriti o bucatarie complet functionala? Foarte bine! Dar cand faceti planurile, cu sau fara un specialist, asigurati-va ca planificati destule prize si intrerupatoare, si mai ales ca standardele actuale in domeniul electricitatii sunt respectate!

Bucataria in contact direct cu siguranta electrica!

Nimic nu se compara cu o bucatarie cu totul noua. Este insa necesar ca, configuratia circuitului electric sa fie realizata perfect, astfel incat sa nu existe defectiuni sau alte tipuri de neplaceri! Deoarece indiferent daca sunteti un fan al mancarurilor de calitate sau al celor gatite in cuptorul cu microunde, in bucatarie gasim cel mai mare numar de dispozitive electrice din casa: cuptor, masina de spalat vase, plita, hota, frigider … si uneori chiar microcentrala sau masina de spalat. Si daca, cu mici exceptii, puteti folosi prelungitoare, in cazul electrocasnicelor mari, acest lucru nu este recomandat. Care sunt deci regulile pentru circuitul electric foarte dens din bucatarie?

Fiti atent, exista apa peste tot!

In primul rand, amintiti-va ca apa este peste tot in bucatarie: chiuveta si masina de spalat vase sunt utilizatorii principali. Si avand in vedere ca exista multe dispozitive electrice in bucatarie, care ar putea intra in contact accidental cu apa, este obligatoriu sa protejati echipamentele electrice de uz casnic cu intrerupatoare diferentiale responsabile in special de protectia circuitelor si care previn electrocutarea. Fiecare dintre dispozitivele din bucatarie vor fi apoi protejate individual de intreruptorul propriu. Dar mai exista ceva esential pentru a putea profita la maxim de bucataria frumoasa pe care o amenajati. Ati ghicit: prizele electrice!

Dupa cum v-am spus putin mai sus, numarul mare de electrocasnice din bucatarie necesita un numar destul de impresionant de prize electrice. Pentru ca pe langa echipamentele „mari” pe care le-am mentionat deja, trebuie sa ne gandim si la aparatul de cafea, robotul de bucatarie, toaster si alte aparate mici care isi vor gasi locul pe suprafata de lucru a bucatariei.

Fiti constienti, in acest punct, ca exista o singura interdictie de siguranta, in totalitate logica: nu trebuie sa asezati nici o iesire deasupra chiuvetei sau plitelor calde, cu exceptia hotei, dar a carei iesire trebuie sa fie situata la 1,80 m deasupra solului.

In afara de aceasta restrictie, puteti plasa cat mai multe prize electrice deasupra blatului de lucru al bucatariei. Doar asigurati-va ca sunt amplasate la cel putin 8 cm de blat si ca fiecare bloc de prize are maximum 3 prize. De fapt, in bucatarie ar trebui sa existe un minim de 6 prize (aceasta cifra nu include prizele „specializate” pentru electrocasnice mari), inclusiv 4 deasupra suprafetei de lucru. Instalatorul va trebui sa creeze un circuit electric specific pentru primele 6 prize, apoi unul secundar pentru urmatoarele 6 prize si asa mai departe. Pe panoul electric va fi prevazut un intreruptor pentru fiecare din aceste circuite de iesire electrica.

Prizele instalate la locul potrivit si in numar suficient sunt importante, dar nu trebuie sa uitam si alte elemente importante ale planului electric al bucatariei: iluminarea si intrerupatoarele. Acestea insa vor fi implementate in functie de marimea bucatariei si de necesitatea de iluminare de care aveti nevoie.

Publicitate

4 comentarii la „Prize si intrerupatoare electrice bine plasate, in siguranta completa, si bucataria devine perfecta!

  1. Da, asa este. Si eu am teama de prizele din bucatarie. Sotul se gandea sa monteze si in baie, dar am zis pas. Este foarte important ca aceasta sa fie montate de specialisti in locuri bine gandite

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.