Pledoarie pentru a crea impreuna un viitor nelimitat de verde

Poate nu as fi scris niciodata aceasta pledoarie, daca nu venea pandemia, care ne-a dovedit ca planeta traieste si fara noi, dar noi nu avem nici o sansa fara resursele acestei planete care e sufocata zi de zi de nepasare, delasare, neimplicare si acest lucru il stie si un copil de clasa a 3 a(ma refer la fiul meu care invata la scoala ca Pamantul e suparat pe noi oamenii) din cea mai frumoasa legenda populara: Povestea pamantului si a muncii, din care aflam ca Pamantul refuza sa ne hraneasca spunand: „Nu ma prind sa hranesc pe om pentru ca el se crede stapan peste toate si nu va voi sa ma lucreze si sa ma ingrijeasca, va astepta totul mura in gura” si s-a dovedit ca a avut dreptate, pentru ca ii facem rau in fiecare zi prin gesturile noastre: atunci cand aruncam gunoiul la cos, dar nu la cosul care trebuie, sau si mai rau il aruncam pe langa cosul de gunoi, atunci cand cumparam pungi de plastic pe care mai apoi le aruncam in rauri si in locuri de picnic, singurele oaze cu verdeata dintr-un oras sufocat deja de prea mult plastic si de prea multe gaze de esapament de la atatea masini care pentru un extraterestru cred ca arata ca milioane de furnici care inconjoara pamantul.

Dar putem schimba asta, putem sa avem grija de planeta Pamant incepand chiar de azi si nici macar nu trebuie sa ne schimbam stilul de viata intru totul, sa facem gesturi mari, eroice, ajung gesturile mici, dar constante fiindca noi suntem multi si chiar daca un vechi proverb spune ca: cu o floare nu se face primavara, eu stiu ca cu un camp plin de flori putem reusi. Haideti sa plantam fiecare cate o floare, un copac, un exemplu in inima celor din jur.

Dar nu vreau sa fac pe lupul moralist ci sa va spun ce fac eu, ce am schimbat in viata mea fiindca imi doresc pentru copilul meu un viitor nelimitat de verde si sper sa va inspire si sa le adoptati si voi ce vi se potriveste:

  • am renuntat la pungile de plastic si port mereu cu mine o sacosa de panza in care imi pun cumparaturile
  • incerc sa cumpar doar cosmetice de la branduri care folosesc flacoane din plastic reciclat si reciclabil
  • am schimbat toate becurile din casa cu becuri led
  • incerc sa schimb aparatura electronica si electrocasnica cu una Clasa AAA+++ care consuma mult mai putin(acum doi ani am profitat de programul RABLA la electrocasnice ca sa fac asta)
  • opresc apa la robinet cand ma spal pe dinti
  • fac dus, nu baie in cada(desi adoram sa ma relaxez asa)
  • donez bani unor asociatii pentru protectia mediului care planteaza pomi
  • am decis sa nu-mi mai cumpar haine noi timp de 1 an de zile(acest angajament mi l-am luat pana in noiembrie 2021)
  • iau cu mine o punga in care pun gunoiul ori de cate ori merg la picnic
  • semnez toate petitiile care cer colectarea separata a deseurilor, poate, poate, intr-o zi se va intampla si la noi minunea asta, care in restul Europei e ceva normal
  • si ca sa vedeti ca nu ma opresc doar la mine si ma gandesc si la generatiile viitoare: mi-am inscris copilul in varsta de 9 ani la un atelier online unde copii construiesc mori de vant care transforma curentul in energie electrica. Macar asa sunt sigura ca invata ceva util pentru viitor
  • am adoptat Legământul pentru Pământ al celor de la WWF-Romania pentru ca am inteles ca pentru a putea supraviețui trebuie să acționăm acum, sa incepem sa avem grija de planeta pe care traim. Asta ne indeamna si cei de la EON, care au inteles ca impreuna suntem puternici si nu avem limite si au lansat campania WE has no limits’’ prin care ne invită să construim împreună un viitor nelimitat de verde și sustenabil.

Voi ce faceti zilnic pentru a proteja planeta sau ce aveti de gand sa faceti incepand de maine? Scrieti-mi in comentarii 3 lucruri pe care le-ati integrat in viata voastra de zi cu zi pentru a avea grija de natura(pentru un viitor nelimitat de verde).

29 de comentarii la „Pledoarie pentru a crea impreuna un viitor nelimitat de verde

  1. Bravo, felicitări, sper să fie tot mai mulți cei care înțeleg că noi, oamenii, suntem de fapt căpușele pământului și că, dacă n-avem grijă de el, se scutură de noi. Am văzut un documentar extraordinar, „David Attenborough: O viață pe planeta noastră” în care, la final, sunt prezentate soluțiile. Nu sunt greu de pus în aplicare, sunt urgente!

  2. Ma bucur mult ca ai venit cu exemple proprii. Pe langa multe implementate si de mine, ma gandesc acum la ce as putea face in viitor, astfel incat sa fie tot mai bine. De la panourile solare implementate la nivel de oras, pana la ingrasamant facut din resturi de mancare… caut eu forma prin care sa pun in practica!

    • Ideea de ingrasamant din resturi de mancare nu am mai auzit-o pana acum si abia astept sa o vad implementata pentru ca oricum aruncam atata mancare ca am putea hranii oamenii din Africa.

    • Cu siguranta ajuta! Chiar ieri am fost la cumparaturi si pentru ca am luat mai multe decat preconizam a trebuit sa cumpar si o plasa. Am ales una biodegradabila si am fost mandra de mine.

  3. Uneori chiar am mustrari de constinta gandindu-ma ca as putea sa contribui si eu la un viitor mai verde si mai curat

  4. Asa este! Planeta poate supravieti fara noi, dar noi fara ea clar nu. Ar trebui sa avem mai multa grija de locul unde traim.

  5. Offf! Este atât de important să ajutăm planeta să rămână verde şi frumoasă aşa cum a fost, cum încă mai este! Nu este prea târziu, măcar să fim cât mai mulţi care transmitem astfel de pledoarii şi, poate ne vom face auziţi.Nu este prea târziu să salvăm ce a mai rămas, să ne schimbăm atitudinea faţă de natură.
    Felicitări!

    • Cat de frumos ai spus-o: Sa ne schimbam atitudinea fata de natura. Cred ca daca prin ceea ce facem reusim sa determinam chiar si un singur om sa ne urmeze exemplul, atunci vom reusi sa pastram planeta verde.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.