Lucruri stiute si nestiute despre inghetata-partea I

inghetata transalpina

A venit vara si vreau sa va dezvalui un secret, sa dau din casa cum s-ar spune: cel mai iubit si mai cumparat produs la noi acasa este inghetata. Si sa nu credeti ca se intampla asa pentru ca as avea multi copii, ca ar veni la noi in vizita familii cu copii sau pentru ca ne este foarte cald si nu stim alt mod in care sa ne racorim(desi partea asta cu caldura e cat se poate de reala atunci cand stai la bloc, la etajul 4 din 4), dar asta e alta poveste, pe care o sa v-o spun tot aici pe blog. Insa acum vorbim despre cel mai iubit produs din frigider: INGHETATA!

Toata lumea o iubeste, dar foarte putina lume stie cat de multi ani are in spate inghetata si care au fost inceputurile ei. Prima inghetata a aparut in anul 3000 I.H si nu avea forma sau aromele sub care e cunoscuta astazi. Ea a fost descoperita de chinezi(oare de ce nu ma mir?!) pe vremea cand procesul de refrigerare nu exista. Nu cred ca exista nici cuvantul.

“Inghetatele” de acum cateva mii de ani erau fabricate dintr-un sirop adus la punctul de inghet cu ajutorul zapezii.

Primii imparati cunoscuti din istorie, care s-au bucurat de acest desert delicios si chiar au devenit dependenti de el, au fost Alexandru cel Mare, Nero si Imparatul Tang Shang al Chinei.

Dar cel care a adus inghetata din China in Italia a fost Marco Polo, care ia ajutat astfel pe italieni sa devina cunoscuti in intreaga lume, datorita inghetatei, pe care odata ajuns in Italia, dai multi bani, dar merita!

Daca la inceput era nevoie doar de 3 ingrediente simple, pentru a prepara o inghetata delicioasa(gheata, fructe si sirop) si prepararea ei se facea manual, in anul 1840 lucrurile au devenit imbucuratoare pentru istoria inghetatei datorita inventiei patentate de Nancy Johnson: masina de inghetata actionata manual prin invartirea unei manete. Aceasta inventie a fost una atat de reusita incat foarte multi s-au batut pe ea si a castigat un domn. Va provoc sa aflati singuri cum il cheama si sa-mi scrieti in comentarii. 🙂

Insa succesul acestui produs a devenit tot mai mare, astfel incat nu a mai fost decat un pas pana la deschiderea primei fabrici de inghetata in Maryland, SUA de catre Jacob Fussell in anul 1851.

Si de aici succesul a continuat cu prima inghetata cu o consistenta cremoasa inventata in anul 1938, de catre McCullough si fiul sau, Alex, iar in anul 1940 se deschide primul magazin specializat in vanzarea acestui desert savuros, in oraselul Joliet, Ilinois.

La fel de mare a fost batalia intre inventatori si povestile care au circulat dupa inventarea cornetelor de inghetata, dar cea mai populara dintre ele spune ca: in anul 1904, Ernest Hamwi ii ofera vecinului si prietenului sau, Arnold Fornachou, o bucata de “zalabia” – un fel de prajitura asemanatoare vafelor olandeze pentru al ajuta sa-si vanda inghetata in cadrul unui targ, atunci cand acesta ramane fara ambalaje.

inghetata Tedi

Indiferent cine a inventat-o un lucru e foarte sigur: inghetata ramane desertul preferat al tuturor indiferent de varsta, nationalitate, sex si se consuma in foarte multe variante: pe bat, la cornet, la cutie, alaturi de numeroase deserturi si chiar daca la inceput era destinata doar capetelor incoronate, acum e extrem de populara si la indemana oricui.

Carmen Dell’Orefice, un model cunoscut in intreaga lume, declara in 2015 in revista Vogue ca isi mentine silueta cu inghetata. „Am avut probleme cu înghețata când eram mai tânără. Prietenii care îmi deschid azi frigiderul, exclamă: Doamne, cine mănâncă toată acestă îngheţată? O păstrez în congelator pentru orice eventualitate. Este precum contul din bancă. Îmi oferă un sentiment de siguranţă. Oricine ar fi zis că hainele îmi oferă asta, dar, nu, este îngheţata”.

Nici eu nu ma pot plange ca nu am destula inghetata, care sa-mi satisfaca toate poftele, drept dovada sta congelatorul si inghetata premium Transalpina, pe care o ador si o consum in toate variantele ei. Pentru ca e cremoasa, luxoasa, gustoasa si ma duce cu gandul la calatoriile mele pe Transalpina, cel mai impresionant drum cu cele mai frumoase peisaje. Care e asocierea? Numele si faptul ca atat traseul asta cat si inghetata asta sunt memorabile.

Iar gama Junior, in special Tedi, e preferata baietelului meu si cat e vara de lunga, am grija sa am congelatorul plin cu inghetata si astfel stiu ca fiecare zi va fi una racoroasa si savuroasa.

Acum, in timp ce va scriu simt in gura gustul delicios de inghetata cu ciocolata pe care imi place sa o combin cu inghetata de vanilie si mango. Trebuie neaparat sa va spun ca exista si gama fara zahar, numita Suplette, care poate fi consumata atat de cele care tin regim cat si de persoanele care au diabet si asta chiar mi se pare o veste buna, pentru ca nimeni nu poate rezista in fata unei inghetate, intr-o zi calduroasa de vara!

inghetata Suplette

Din categoria: Stiati ca: Alpin 57 Lux este printre cei mai mari producatori de îngheţată din România, prezent pe piaţa din anul 1994?

Care e inghetata voastra preferata? Stiati ca o puteti comanda si online?

13 comentarii la „Lucruri stiute si nestiute despre inghetata-partea I

  1. Foarte interesante informatiile din articol, inghetata mea preferata este „Panda”, imi place la nebunie, e simpla, de oldie, imi aminteste de copilarie si imi satisface si pofta!

  2. Doamne, îmni place atâ de mult înghețata!!!
    Care îmi place? Cu ciocolată, cacao, caramel, vanilie… să mai zic?
    Nu știam atâtea despre înghețată, dar despre cea fără zahr, știam ceva-ceva..:)
    Nu știam nici că se poate comanda online, dar am aflat acum.
    Mulțumesc!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.