Asa cum bine stiti incepand cu 1 ianuarie 2019, la Trezoreria Statului sector 1 s-a deschis un cont special de economii sub forma de
depozit numit „Cont individual de
economii Junior Centenar” destinat copiilor care nu au implinit varsta de 18 ani.
Recunosc ca am stat 1 an pe ganduri pana cand m-am decis sa-i depun bani in acest cont fiului meu Dragos, pe atunci in varsta de 8 ani, dar in 2020 mi-am zis ca nu ar strica sa aiba banii lui atunci cand va implini 18 ani(stiu ca mai sunt 8 ani pana atunci) dar e bine sa pun cate o caramida de pe acum, ca cine stie ce va mai fi peste 8 ani, daca voi putea sa-l ajut atunci sa-si indeplineasca dorintele indiferent daca acestea se refera la o masina, studii, o afacere sau plecarea in strainatate.
Si recunosc ca in acest moment Contul Junior Centenar este cel mai atractiv de pe piata. De ce?
Titularii de cont beneficiaza de o prima de stat in valoare de 600 lei anual pana la varsta de 18 ani, cu conditia ca suma depusa in
cont in anul respectiv sa fie de minim 1200 lei. Eu depun 1300 de lei anual ca sa fiu sigura ca se incadreaza pentru primirea acelei prime de la Stat.
La sumele depuse in acest cont (nu si la prime) se calculeaza la scadenta depozitului (cand copilul implineste 18 ani) o
dobanda de 3% pe an.
Sumele din cont nu pot fi retrase pana cand titularul implineste 18 ani. Exista totusi si exceptii care permit retragerea sumelor inainte de termen, respectiv:
- efectuarea unor cheltuieli de sanatate pentru tratarea minorului in cazul bolilor cu risc de deces al acestuia;
- in cazul decesului minorului
In ipoteza in care un adult face depuneri de 1.200 lei pe an timp de 18 ani, la majoratul copilului suma totala ce poate fi retrasa din cont va fi de 37.956 lei.
Eu am inceput cand fiul meu avea 9 ani deci mai am 9 ani de economisit, dar la final el va primi in jur de 20.259 lei, ceea ce nu e rau deloc.
Important! Dobânda se calculează şi se plăteşte la scadenţa depozitului, când titularul contului împlineşte vârsta de 18 ani.
Pentru operaţiunile derulate prin contul individual de economii Junior Centenar, Trezoreria Statului nu percepe comisioane.
Pe langa asta i-am mai facut si o asigurare PRIMA la Eurolife, care include servicii medicale si la finalul careia(peste 8 ani) atunci cand el va avea 18 ani va incasa suma de 12.868 lei(aceasta suma este garantata).
Nu v-am spus toate astea ca sa va conving de ceva, am vrut doar sa va arat ce optiuni aveti daca vreti sa economisiti pentru copii. Sigur ca mai sunt si conturile de economii oferite de banci, dar au dobanda mult mai mica.
Sunt curioasa sa aflu ce metode de economisire ati ales pentru copii vostri?
Super! Și eu auzisem de acest cont, le-am recomandat copiilor să deschidă, dar nu am mai urmărit ce s-a întâmplat.
Felicitări și să-i utilizeze în cel mai bun și util mod!
Vom vedea! 🙂
Este o idee foarte interesanta. Ar trebui sa ii fac și eu lui Vladimir.
Poti sa studiezi oferta si sa iei o decizie, dar eu zic ca nu-i strica sa aiba ceva bani intr-un cont. Sau in mai multe. 🙂
Extrem de interesant si util articol! Auzisem si eu de acest tip de cont la un moment dat, dar am uitat dupa o vreme… O sa rediscut cu sotul despre asta.
Si eu as vrea sa le fac niste conturi de economii. Imi prind bine informatiile oferite de tine.
Ma bucur! Cu mare drag!
Știam că sunt astfel de opțiuni de economisire, dar încă nu am reușit să me mobilizăm și să începem o astfel de investiție.
Stiu ca e greu cu mobilizarea, dar niciodata nu-i tarziu, daca nu au inca 18 ani. 🙂
mi se par excelente aceste conturi si metode de economisire pentru cei mici!
Am tot analizat si eu problema pentru ca ma gandeam sa le fac fetelor un cont de genul. Inca nu am facut nimic concret, dar informatia ta a picat la fix