Cum putem defini ISO 9001 cat mai clar?

pexels-fauxels-3183186(1)

Certificatul  ISO 9001 este standardul international pentru crearea unui Sistem de Management al Calitatii (QMS), publicat de ISO. Standardul a fost actualizat cel mai recent in 2015 si este denumit ISO 9001:2015. Pentru a fi lansat si actualizat, ISO 9001 a trebuit sa fie aprobat de majoritatea tarilor membre, astfel incat sa devina un standard recunoscut international, ceea ce inseamna ca este acceptat de majoritatea tarilor din intreaga lume.

Ce sunt sistemele de management al calitatii?

O definitie ISO 9001 ar fi aceea ca acest standard ofera cerintele SMC care trebuie implementate pentru o companie care doreste sa creeze toate politicile, procesele si procedurile necesare pentru a furniza produse si servicii care sa raspunda nevoilor clientilor si ale reglementarilor si sa imbunatateasca satisfactia clientilor. Sistemele de management al calitatii reprezinta fundamentul activitatilor de asigurare a calitatii.

 De ce este important ISO 9001?

Dupa cum s-a mentionat mai sus, ISO 9001:2015 este un standard recunoscut international pentru crearea, implementarea si mentinerea unui sistem de management al calitatii pentru o companie. Este destinat sa fie utilizat de organizatii de orice dimensiune sau industrie si poate fi utilizat de orice companie. Ca standard international, este recunoscut ca baza pentru orice companie sa creeze un sistem care sa asigure satisfactia si imbunatatirea clientilor si, ca atare, multe corporatii solicita aceasta certificare de la furnizorii lor.

Certificarea ISO 9001 asigura clientilor vostri ca ati stabilit un sistem de management al calitatii bazat pe cele sapte principii de management al calitatii din ISO 9001. Pentru a afla mai multe despre principiile managementului calitatii din spatele standardului ISO 9001, aruncati o privire la acest articol: Seven Quality Management Principiile din spatele cerintelor ISO 9001.

De fapt, ISO 9001 este un standard atat de esential si influent incat este folosit ca baza atunci cand grupurile industriale doresc sa-si creeze propriile standarde industriale. Aceasta include AS9100 pentru industria aerospatiala, ISO 13485 pentru industria dispozitivelor medicale si IATF 16949 pentru industria auto.

Care este scopul ISO? 

Cu toate aceste discutii despre standardele ISO, este ceva obisnuit sa ne intrebam ce este ISO. Organizatia Internationala pentru Standardizare (denumita ISO, deoarece acesta este cuvantul grecesc pentru „acelasi”) este o organizatie internationala care creeaza seturi standard de cerinte si linii directoare pentru a ajuta organizatiile din intreaga lume sa actioneze intr-un mod mai consecvent. Organizatia ISO dezvolta, publica si mentine peste 22.450 de standarde prin comitete tehnice care includ membri din intreaga lume. Aceste standarde ofera informatii despre cum sa proiectati si sa construiti produse, sa efectuati teste specifice si sa creati sisteme de management. Apeland la firme specializate precum rscert.ro ce ofera certificate ISO, orice firma sau organizatie poate sa implementeze ultimele certificari pentru a avea o operatiune cat mai eficienta!

Este important de retinut ca ISO nu ofera certificare sau audit sau evaluare a conformitatii. ISO este implicat strict in mentinerea standardelor si lasa evaluarea companiilor in raport cu standardele organismelor de certificare externe.

Cum este implementat ISO 9001? 

Incepand cu suportul de management si identificarea cerintelor clientilor pentru SMC, va trebui sa incepeti cu definirea politicii voastre de calitate si a obiectivelor de calitate, care definesc impreuna domeniul de aplicare general si implementarea Sistemului de management al calitatii. Alaturi de acestea, va trebui sa creati procesele si procedurile obligatorii si suplimentare necesare pentru ca organizatia voastra sa creeze si sa va livreze produsul sau serviciul in mod corespunzator. Exista sase documente obligatorii care trebuie incluse, iar altele care trebuie adaugate pe masura ce compania le considera necesare. Pentru o explicatie buna in acest sens, aruncati o privire la aceasta carte alba despre Lista documentatiei obligatorii cerute de ISO 9001:2015.

Aceasta creare de documente se poate face intern de catre angajatii vostri sau puteti obtine ajutor prin angajarea unui consultant sau achizitionarea de documentatie standard.

Odata ce toate procesele si procedurile sunt implementate, va trebui sa operati QMS pentru o perioada de timp. Facand acest lucru, veti putea colecta inregistrarile necesare pentru a trece la urmatorii pasi: sa va auditati si sa va revizuiti sistemul si sa obtineti certificare.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.