Copilul de azi,adultul de maine

Salvati Copiii Romania derulează în acest an, în perioada martie-octombrie 2013, o campanie sociala pentru a combate violența împotriva copiilor:”Copiii fără etichete”.
Campania urmărește conștientizarea violenței împotriva copiilor din societatea românească,generarea unei schimbări de atitudine față de această violență, precum și generarea unei schimbări de paradigmă în educația copiilor, prin: înlocuirea practicilor violente cu metode educaționale pozitive,respectarea copilului în locul umilirii lui, renunțarea la indiferență și acceptare față de violența împotriva copiilor.
Cand am citit materialele pentru aceasta campanie m-am cutremurat si mi-au revenit in minte toate amintirile unei copilarii de cosmar. Eu nu am fost un copil batut dar am trait intr-un mediu un care bataia era considerata ceva normal si unde cel mai tare exercita asupra celui mai slab sau mai mic forta fizica atunci cand ramanea fara argumente.
Si atunci mi se parea normal ca la gradinita sau la scoala sa ma bat ca sa obtin ceea ce vreau.
Si acum peste ani cand sunt si eu mama la randul meu ,ma surprind de multe ori tipand sau spunandu-i baietelului meu:Stai cuminte ca altfel te bat, desi nu fac asta pentru ca stiu ca nu e bine, dar uneori nu ma pot stapani. Cred ca am auzit de prea multe ori cum ca: „Bataia e rupta din Rai „sau ca” Unde da mama creste „incat mi-au influentat comportamentul iremediabil.
Si cu toate astea am ajuns sa urasc violenta de orice fel, atat cea verbala,cat si cea fizica si cred ca violenta impotriva copiilor e cea mai rea pentru ca ei sunt lipsiti de aparare si mai mult de atat ,ne iau pe noi adultii drept modele de comportament.
Din aceasta cauza ma bucur atat de mult cand vad ca fiul meu Dragos, de 1 an si 9 luni, e un copil atat de pasnic si de bun si nu incearca sa obtina nimic prin violenta.
Ar trebui sa incercam sa le aratam partea buna a lucrurilor, sa-i invatam ca violenta nu rezolva nimic si nu aduce nimic bun si atunci am avea o sansa la un viitor diferit si noi si ei.
Desi bataia asupra copiilor e interzisa prin lege inca din anul 2004 ,romanii continua sa vada bataia ca pe o forma de educare a copilului fara sa realizeze ce consecinte grave poate avea.
Iată, mai jos, câteva dintre consecinţele pedepsei fizice şi emoţionale în familie:
–  Slăbeşte legăturile de ataşament între părinţi şi copii.
–  Afectează dezvoltarea emoţională a copiilor.
–  Poate crea resentimente, frică şi ostilitate faţă de părinţi, pe care copiii nu le exprimă în mod direct.
–  Bătaia are efecte pe termen lung şi afectează modul în care viitorul adult se va comporta şi se va
   simţi în contexte tipice vârstei adulte.
Sper ca atunci cand va loviti copii sa va ganditi ca astfel va pecetluiti viitorul si ca acel copil va va lovi la randul lui atunci cand veti fi batrani si fara aparare, la fel ca el.
”Etichetele din copilărie prind viață în adulți.
Dezlipește eticheta! Copiii crescuți fără etichete se fac Oameni Mari”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.