Eu sunt nascuta intr-o epoca in care caldura era un lux si fiecare se incalzea cum putea(cei mai multi se incalzeau intre ei, de aici rezultand si cresterea populatiei) si nici dupa Revolutie lucrurile nu s-au schimbat peste noapte, fiindca eram la mila Statului care in marinimia sa ne dadea sau nu caldura. Singura noastra sursa sigura de incalzire era aragazul si noaptea plapuma de lana facuta de bunica, sub care te sufocai de-a dreptul si odata intrat sub ea nu mai puteai sa faci nici o miscare.
Dupa anul 2000 lucrurile s-au schimbat in bine si am inceput sa auzim despre alte surse de incalzire si chiar sa le folosim chiar daca erau pe curent si te uscau la buzunare, dar macar in casa era cald si puteam sa ne miscam in voie, fara salopetele de ski pe noi, puteam sa gandim coerent fiindca ni se dezghetasera neuronii si chiar puteam sa visam la o centrala termica, chiar daca implica un imprumut consistent in banca.
Acum, in anul de gratie 2019, cand imi aduc aminte de toate astea parca ar fi vorba despre viata altcuiva, pentru ca in casa e cald si bine, toata lumea din jurul meu are centrale termice de apartament si/sau panouri radiante, toate blocurile au fost izolate, si facturile la gaz si la curent adunate nu fac cat factura la incalzire de acum 15 ani si nu imi mai provoaca atata ingrijorare si stres ca in trecut.
Cum s-a ajuns la asta?
Datorita faptului ca ne-am aliniat si noi la cerintele Uniunii Europene si am inceput sa acordam importanta cuvenita energiei care se pierde in lipsa unei izolatii bune a locuintei si a faptului ca s-a schimbat legea si ii obliga atat pe cei care construiesc cat si pe cei care detin cladiri sa aiba un certificat energetic care sa ateste clasa energetica a cladiri respective, cu alte cuvinte cu cat cladirea e mai bine izolata are o clasa energetica mai mare, pastreaza caldura mai bine, si daca pierde caldura prin pereti, geamuri, acoperis, clasa energetica e foarte slaba, in traducere iti va manca banii dupa ce o cumperi. Dar poti sa te feresti de asta cu ajutorul certificatului energetic pe care scrie clasa energetica. Daca e A ai dat lovitura si daca e G poti sa te apuci de treaba, sa pui termopane, sa izolezi peretii si tavanul, sa verifici eficienta sistemului de incalzire si usile.
Eu locuiesc intr-un bloc construit in 1983, care avea clasa energetica G inainte de 1989, cand iti vedeai aburii respiratiei in timp ce incercai sa porti o conversatie si a trecut prin numeroase imbunatatiri pana acum vreo 10 ani cand a ajuns la clasa energetica A pentru ca e bine izolat, incalzit si tinem caldura inauntru cu ajutorul geamurilor si usilor termopane. Dar in ultimii 5 ani a pierdut teren si a trecut in clasa B, datorita faptului ca multi au emigrat si au lasat apartamentele goale si reci asa ca eu acum trebuie sa incalzesc cat pentru 3 si asta se simte la factura.
Toate astea sunt insa doar presupuneri si supozitii de ale mele, in functie de caldura din casa si de factura, pentru ca nu am facut un calcul G, ca sa determin coeficientul global de izolare termica si nici nu pot sa fac eu asta, trebuie sa apelez la specialisti care sa-i faca o termografie cladirii si sa depisteze infiltratiile de apa din acoperis, care nu a fost izolat.
Toate astea v-ar putea face sa credeti ca nu ma simt bine in propria casa si nu e deloc adevarat, sunt plina de energie de dimineata pana seara, scriu, citesc, ma joc, iubesc si temperatura din casa e mereu constanta: 22 de grade, o temperatura optima pentru mine care nu mai suport caldura si mai ales pentru copil care atunci cand e prea cald nu doarme. Starea de bine e data de faptul ca acum pot avea caldura in casa oricand vreau eu, pot sa stau in pantaloni scurti si iarna, daca vreau, nu mai dau banii pe pastile de raceala atat de des, scriu pe blog fara sa-mi simt mainile reci si degetele intepenite si cel mai important, pot sa gandesc, sa creez, sa zambesc indiferent de anotimp.
La voi e cald in casa? Stiti ce clasa energetica are cladirea in care locuiti?
Articol scris pentru SuperBlog 2019
Surse foto: Unsplash.com
Cred ca are clasa A pentru ca nu pierde caldura pe nicaieri si e tare bine izolata de sotul meu.
Da e cald în casă dar eu nu cunosc acele detalii tehnice
Foarte interesante informatiile oferite de tine! Chiar imi sunt de ajutor! Iti multumesc!
Noi avem casa izolata si ne bucuram de caldura.
Toată lumea ar trebui sa cunoasca aceste detalii- si sa procedeze in consecinta.
Confortul nostru e primordial.
O daaa… am cautat si eu multe informatii legate de certificatul energitic. Si asa am ajuns si noi sa ne bucuram cum trebuie de caldura!
Pingback: Proba 18. Pledoarie pentru energie