Recenzie: Jurnal de front de Corneliu Gancevici

329209918_2414095422106343_2018872877490644403_n

„Razboi! Cuvant magic pentru unii: cuceriri, desfatari, dar mizerie pentru cei ce l-au facut cu adevarat, cu tot cortegiul lui de nenorociri.”

Am citit multe carti despre ororile razboiului si fiecare dintre ele m-a tulburat asa ca nu stiam la ce sa ma astept de la acest Jurnal de front, una dintre noile aparitii de la Editura Meteor Press.

Insa mi-am facut griji degeaba, pentru ca e o carte despre razboi, pe care am citit-o foarte repede, foarte bine scrisa, povestea unui medic roman aflat pe front in timpul Razboiului de Intregire 1916-1919.

Este vorba despre doctorul Corneliu Gancevici, bunicul academicianului Razvan Theodorescu, pe care cred ca vi-l amintiti cu totii din Televiziunea Romana sau din Parlamentul Romaniei si care din pacate a decedat ieri 6 februarie 2023.

Insa sa ne intoarcem la Jurnal de front, o carte efervescenta, scrisa de un om care a salvat multe vieti, a schimbat destine si nu a renuntat niciodata la convingerile lui si la simpatia pentru regimul sovietic, stalinist.

Convingerile lui l-au ajutat sa se lupte cu sistemul, pentru soldatii care mureau pe front din cauza gerului cumplit, erau -24 de grade, cu membrele degerate si cangrenate, pentru ca nu aveau haine groase, erau plini de paduchi si peste toate astea a aparut si epidemia de tifos exantematic.

Situatia era atat de grava incat pe front au venit profesorul Cantacuzino insotit de Regina Maria, care atunci cand si-a dat seama cum stau lucrurile a poruncit sa vina imediat Crucea Rosie si sa intervina, pentru a rezolva situatia.

Doctorul Gancevici spunea: „Imi venea sa-i strig reginei: Priviti isprava voastra de a lasa armata dezbracata, voi va permiteti sa va scaldati in sampanie si sa mancati icre negre la fiecare masa, dar soldatul care duce greul razboiului sta flamand si dezbracat!”

Nu a facut-o insa, dar a continuat sa lupte cu tifosul exantemic(o boala exotica despre care nu stia nimeni nimic si nici nu stiau cum sa o combata pana cand au gasit intr-un anticariat un manual de medicina despre bolile exotice).

Dupa 2 luni de lupta indarjita cu epidemia de tifos, doctorul Gancevici s-a imbolnavit si el si s-a dus singur sa se interneze la spitalul francez, care era cantonat la Liceul din Iasi si unde datorita ingrijirilor atente ale surorilor franceze a reusit sa scape de boala si de amputarea picioarelor, care se cangrenasera. La salvat doctorul francez Lavenant. Daca era dupa Crucea Rosie Romana putea sa moara in strada.

Asteptand ziua in care v-a putea merge din nou fara sprijin, citea Le journal de Russie, de unde a aflat despre arestarea tarului Nicolae al II-lea in frunte cu tarina si cu imparateasa Alexandra, care se prostitua cu calugarul Rasputin, ramas de pomina prin jegul cu care a venit la Petrograd si luxul pe care-l ducea apoi la curtea imperiala.

Voi ati citit Jurnal de front? Va plac cartile despre razboi?

Publicitate

7 comentarii la „Recenzie: Jurnal de front de Corneliu Gancevici

  1. Încă nu am citit Jurlal de front, dar mi-aș dori să o fac. Am un motiv în plus: bunicul a luptat și a fost prizonier de război. A fost gazat și a suferit de mai tot ce era pe frontul sovietic. Regret că nu l-am ascultat mai mult, că nu am știut să notez tot ce-mi povestea, deși eram doar un copil.
    Mulțumesc pentru recomandare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.