Importanta povestilor pentru copii in dezvoltarea lor

340460188_6724717167542990_4817631215179421700_n(1)

„Poveștile sunt mai mult decât adevărate. Și nu pentru că ne spun că dragonii există, ci pentru că ne spun că dragonii pot fi învinși.” – Neil Gaiman

Povestile pentru copii sunt foarte importante in dezvoltarea lor. Ele ii ajuta pe copii sa isi dezvolte imaginatia, sa invete lucruri noi si sa isi gestioneze emotiile.

Beneficiile povestilor pentru copii si de ce este important sa le citim povesti sau sa ii incurajam pe ei sa citeasca:

Primul si cel mai evident beneficiu al povestilor este ca acestea stimuleaza imaginația copiilor. Atunci cand asculta o poveste, copiii isi pot imagina personajele, locurile si actiunile care se intampla in poveste. Acest lucru le dezvolta abilitatile creative si ii ajuta sa gaseasca noi modalitati de a gandi si a vedea lumea dintr-o perspectiva diferita.

In plus, povestile ii ajuta pe copii sa invete lucruri noi si sa isi dezvolte vocabularul. Atunci cand sunt citite cu voce tare, cuvintele din poveste ii ajuta sa invate cuvinte si expresii noi,  sa isi extinda vocabularul si sa isi imbunatateasca abilitatile de comunicare.

Povestile sunt o modalitate foarte buna de a-i ajuta pe copii sa invete sa citeasca si sa scrie. De asta, este important sa le citim povesti copiilor chiar si atunci cand sunt prea mici ca sa inteleaga cuvintele. Astfel, vor invata sa aprecieze lectura si sa se familiarizeze cu literele si cuvintele.

De asemenea, povestile ii ajuta pe copii sa devina buni ascultatori. Atunci cand asculta o poveste, trebuie sa se concentreze asupra continutului si sa inteleaga ce se intampla. Aceasta abilitate este importanta si pentru viitor, cand copiii vor merge la scoala si vor trebui sa fie atenti la lectii.

Un alt beneficiu important al povestilor este ca acestea ajuta copiii sa invete sa gestioneze emotiile. Multe povesti pentru copii au un mesaj, o pilda, care ajuta copiii sa invete cum sa se comporte intr-o situatie dificila. De exemplu, o poveste despre un copil care invata sa isi faca prieteni poate ajuta un copil care se simte singur si izolat sa invete cum sa socializeze si sa isi faca prieteni.

Povestile pot fi o modalitate excelenta de a petrece timp cu copiii. Cititul de povesti este o modalitate minunata de a crea amintiri si de a petrece impreuna momente de neuitat, ajuta la imbunatatirea relatiei dintre parinti si copii si creeaza o legatura puternica intre ei.

Eu imi aduc aminte si acum cu drag de povestile citite in copilarie, povesti care m-au fascinat, mi-au deschis mintea si m-au ajutat sa calatoresc in locuri pe care altfel nu le-as fi vazut niciodata.

Asta e si motivul pentru care il inscurajez pe fiul meu sa citeasca mai multe carti, pentru ca ajutat de ele v-a descoperi o alta lume, mai mare si mai frumoasa decat isi poate imagina, mai ales ca acum povestile pentru copii sunt pe categorii si sunt atat de frumos ilustrate incat te atrag de la prima privire.

Am primit de la Editura Meteor Junior doua carti cu povesti de noapte buna foarte frumoase, pe care le puteti citi copiilor inainte de culcare, ca sa va asigurati ca vor visa frumos.

Voi le cititi povesti copiilor? Au o poveste preferata?

Publicitate

7 comentarii la „Importanta povestilor pentru copii in dezvoltarea lor

  1. Buburuzei i-a plăcut de când s-a născut să asculte povești. Acum deja ”citește” și ea din cărțile care îi plac și pe care ne pune să i le citim de mai multe ori. 🙂
    Este extraordinar impactul poveștilor asupra dezvoltării copiilor! Îi ajută să-și dezvolte imaginația, vocabularul, conversația și multe, foarte multe alte abilități.

  2. Vaaai ce carticele minunate! Le-am pus de lista mea de dorinte si le retin si pentru nepotei. Sunt importante povestile pentru cei mici. Am vazut cat de entuziasmati sunt de ele si cat de multe invata!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.