Recenzie: Rusia-O scurta istorie de la Rusia Kieveana pana in prezent de Christopher Ward si John Thompson

311352430_665208958262581_3316606287415497105_n(1)

Am primit aceasta carte de la Editura Meteor Press si abia asteptam sa o citesc, pentru a intelege mai bine ce se intampla in aceste vremuri, relatiile incordate dintre Rusia, tarile europene si Occident, motivele razboiului din Ucraina si rationamentul din spatele cortinei.

Si chiar am inteles de ce rusii se considera un popor imperial bazat pe ortodoxie si cred ca ei au o „misiune civilizatoare”.

Dupa ce au fost sute de ani sub dominatie mongola, au supravietuit razboaielor pentru teritorii, au trait vremuri foarte grele sub domnia lui Ivan cel Groaznic, au cunoscut maretia in timpul domniei lui Petru cel Mare, i-au supravietuit lui Stalin si odata ajunsi in epoca moderna au avut cativa conducatori care au incercat sa schimbe lucrurile in bine pentru poporul rus, printre care Eltin si Gorbaciov, si au si reusit pe alocuri, dar nu si-au implinit visul de a reuni teritoriile imperiului rus de odinioara.

Insa odata ce Vladimir Putin a venit la putere, Rusia a devenit terenul lui de lupta, visul lui maret de glorie si incearca prin orice mijloace sa recastige teritorii demult pierdute si sa aseze Rusia in centrul lumii, acolo unde el si rusii care il sustin cred ca ii e locul.

De aici si pana la razboiul cu Ucraina, care a inceput de fapt in 2014, odata cu anexarea de catre rusii a Crimeei nu a mai fost decat un pas. Razboiul continua cu o imensa violenta si acum cand scriu aceasta recenzie.

Ce va fi mai departe nimeni nu stie, doar ca noi cei aflati la granita cu Rusia nu putem ignora ceea ce se intampla si cred ca atunci cand stim si de ce se intampla, macar suntem pregatiti pentru orice, inclusiv pentru pastila de iod pe care am primit-o pentru copil.

Rusia sub Putin depinde prea mult de exporturile de energie si materii prime, se confrunta cu scaderea natalitatii, criza sistemului de sanatate si degradarea mediului inconjurator, trafic de influenta, coruptie, anarhie si brutalitate.
In timp ce presedintele pe viata, Putin, conduce tara cu o mana de fier, avand o atitudine patriarhala atavica fata de oricine, rusii raman apatici si spera in continuare sa beneficieze de siguranta si progres desi tara lor devine tot mai imorala si mai nesigura.

M-a durut foarte tare in timp ce citeam cartea asta, asemanarea izbitoare dintre viata noastra in comunism si viata rusilor: conditiile grele de munca, lipsurile, foametea, frigul, nesiguranta, cenzura, inchisorile pline cu cei care nu se supuneau regimului comunist, epurarile pe motive etnice si faptul ca Brasovul s-a numit la un moment dat Orasul Stalin in anii „50”.

Sunt multe lucruri ingrozitoare intamplate dea lungul istorie Rusiei Kieveane si pana azi, care au format si mai apoi au destramat un imperiu, care se voia cel mai mare imperiu al lumii, dar va las sa le aflati singuri citind Rusia-O scurta istorie.

Tot ce pot sa va spun este ca e cea mai buna carte de istorie pe care am citit-o pana acum si pe care cred ca ar trebui sa o citeasca parintii, profesorii si toti cei care sunt pasionati de trecut si vor sa inteleaga prezentul.

Cartea a fost scrisa de doi profesori in istoria rusa si cred ca este cea mai buna carte despre istoria Rusiei scrisa vreodata pe intelesul tuturor.

Voi ati citit cartea? Va pasioneaza istoria?

Publicitate

6 comentarii la „Recenzie: Rusia-O scurta istorie de la Rusia Kieveana pana in prezent de Christopher Ward si John Thompson

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.