Recenzie: Zboara, buburuza, zboara! de Christine Nostlinger

311468025_647744233393135_624265800554019352_n(1)

Pentru inceput vreau sa va spun ca Zboara, buburuza, zboara! cea mai noua aparitie de la Meteor Publishing este o poveste adevarata de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial si a fost ecranizata.

Am citit multe carti despre cel de-Al Doilea Razboi Mondial, despre lagarele de exterminare, dar niciodata nu am citit o carte care sa descrie atat de bine ororile razboiului, chiar si dupa ce razboiul s-a sfarsit si viata oamenilor, care trebuiau sa gaseasca puterea sa o ia de la capat, toate vazute prin ochii unui copil.

Chiar autoarea, Christine Nostlinger spune: „Despre pace stiam, copil fiind, cam tot atat de putine lucruri cate stiu copiii din ziua de astazi despre razboi: cateva fotografii galbejite si o uimire fara margini, ca prin diferite parti ale lumii inca mai au loc razboaie.”

Christine, traia in cartierul Hernals din Viena, un cartier parjolit si demolat pe timpul razboiului de bombele lui Hitler.

Pentru un copil razboiul era palpitant, privea avioanele care survolau cerul inainte de bombardamente si se ascundea in beci atunci cand alarma de asediu incepea sa sune asurzitor si era trasa cu forta in intuneric de catre familia ei, compusa dintr-un tata ale carui picioare au fost ciuruite de obuze pe front, o mama care incerca sa se descurce cu doua fete mici intr-o casa pe jumatate demolata si fara alimentele de baza, o bunica apriga, care il injura pe Hitler si razboiul lui si un bunic blajin, care isi cara in fiecare zi sacosele de colo-colo, incercand sa vanda mecanisme de ceas, de care nimeni nu mai avea nevoie.

Si peste tot in jur erau cratere imense lasate in urma de bombele cazute din cer.

Au stat acolo cu o gaura in tavan, pana intr-o zi cand au trebuit sa se mute, pentru ca toata lumea din cartier fugise, murise sau se mutase din calea bombelor si de frica rusilor, care urmau sa vina.

Nu o sa va povestesc ce s-a intamplat cu Christine si cu familia ei, pentru ca vreau sa cititi aceasta carte, care are doar doua sute si ceva de pagini. O carte care a luat numeroase premii, binemeritate, zic eu!

Sunt curioasa daca voi ati citit cartea sau daca preferati sa vedeti filmul?

Publicitate

5 comentarii la „Recenzie: Zboara, buburuza, zboara! de Christine Nostlinger

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.